Flest rattfulla på förmiddagarna

En kartläggning visar att flest rattfulla åker fast på förmiddagarna.


Flest rattfulla åker fast på förmiddagarna. Av det drar polisen slutsatsen att alkotester bör göras när Systembolaget öppnar och vid idrottsanläggningar på helgmorgnar när föräldrar skjutsar barnen dit.

I fjol fick 100 000 personer i Uppsala län blåsa i alkometer. Flest onyktra ertappades mellan klockan 9 och 12. Ofta rörde det sig om personer som antingen var bakfulla eller tagit en återställare, skriver Upsala Nya Tidning.

Polisens trafikavdelning har samlat in uppgifter för att utifrån resultaten besluta var polisen ska göra sina nedslag.

– Tidigare har vi mer styrts av magkänsla, men nu har vi tagit fram ett underlag som gör att kontrollerna kommer att baseras på fakta, säger Mats Östman vid Uppsalapolisens trafikavdelning.

Statistiken har bland annat visat att Uppsalaborna är bättre än trafikanter på mindre orter att använda bilbälten.

Kartläggningen har också visat att de svåraste olyckorna sker längs länsväg 288 mellan Uppsala och Östhammar. Under de senaste tre åren har 30 olyckor med dödlig utgång och allvarliga skador inträffat där.

– För att förebygga olyckor ger det betydligt mer om polisen står på den typen av väg, säger Mats Östman och tillägger att det sällan sker olyckor på E4.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.