Kd vill höja straff för rattfylleri

Kristdemokraterna vill att alla nya bilar ska ha alkolås.


Kristdemokraterna vill att grovt rattfylleri ska kunna ge tre års fängelse och att alla nya bilar ska ha alkolås från 2012.

Kd går, i rapporten Ett nyktert möte, igenom en rad olika förslag som de vill ska bli verklighet här hemma och på EU-nivå. Partiets andranamn på listan i valet till EU-parlamentet, Sofia Modigh, har alkohol- och drogpolitik som huvudfråga och tror att jordmånen numera är god i EU för att driva krav på strängare alkoholsyn i EU, jämfört med för bara tio år sedan.

– Om några år, 2012, ska EU:s alkoholstrategi ses över och det gäller att förbereda dokument som ska ersätta den, sa Modigh på en pressträff tillsammans med riksdagsledamoten Annelie Enochsson.

Enligt kd går det att driva frågan på flera plan - till exempel när det gäller krav på att bilar ska ha alkolås, genom att medverka till rekommendationer om promillegränser för rattfylleri och genom att få bra skrivningar i den nya strategin om alkohol och mot alkoholskador.

Det Europeiska transportsäkerhetsrådet hävdar att 2-3 procent av bilisterna på europeiska vägar är berusade. En svensk studie från 1996, gjord av VTI, har uppskattat att en tiondel så många, 0,2 procent, av de svenska bilisterna kör berusade. Sedan dess har antalet anmälda rattfylleribrott i Sverige ökat.

Kristdemokraterna anser att straffen för rattfylleri, i synnerhet grovt rattfylleri, är för milda. I dag kan grovt rattfylleri ge max två års fängelse, men enligt Annelie Enochsson är normaldomen en månads fängelse.

Kd vill höja straffet till att vara minst sex månaders och max tre års fängelse.

– Det är oerhört viktigt att samhället markerar att man aldrig kan acceptera att någon kör rattfull, säger Enochsson.

Kd vill att alla nya bilar i EU ska ha alkolås från 2014 och att Sverige ska ha det, på försök, från 2012.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!