Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andersson stödjer El-Hajs polisanmälan

Magdalena Andersson (S) backar den förtalsanmälan som hennes partikollega Jamal El-Haj gjort mot den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm. Det finns gränser för vad man har rätt att säga, säger hon i Ekots lördagsintervju.


Socialdemokraten Jamal El-Haj har anmält riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för grovt förtal.

Bakgrunden är uttalanden från Kärrholm som går ut på att Jamal El-Haj skulle ha Hamaskopplingar och därmed utgöra en säkerhetsrisk.

I Ekots lördagsintervju säger S-ledaren Magdalena Andersson att hon backar polisanmälan.

— Självklart ska vi kunna ha en tuff politisk debatt, men vi har en lagstiftning och gränser för vad man har rätt att säga, säger hon och fortsätter:

— Enskilda jurister har påpekat att de här anklagelserna, som den här moderaten kom med, var väldigt allvarliga.

I maj tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter att ha medverkat på en palestinsk konferens. Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till Hamas.

Magdalena Andersson säger till Ekot att Jamal El-Haj vid upprepade tillfällen har tagit avstånd från Hamas, både vad gäller attackerna i Israel och de firanden som skett efteråt i Sverige.

På frågan om hon har förtroende för El- Haj i frågan blir svaret:

— På det stora hela, med den information jag har, så är svaret på det ja. Men det betyder inte att jag står bakom varenda mening som Jamal El-Haj eventuellt har sagt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!