Hunden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.
Hunden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Expert: Fler hundar bör mentaltestas

Tretusen, 3000, personer i Sverige söker varje år vård efter att ha skadats av hundar.


Trots det görs det bara mentaltester på i genomsnitt 50 hundar om året.

— Det kan få till följd att farliga hundar inte stoppas, säger polisens hundtestare Patrik Hopstadius i Umeå till Sveriges radio Ekot.

Enligt flera experter, som medverkar i P1 Dokumentärs miniserie Kamphundarna, borde fler hundar som bitit människor eller djur mentaltestas.

När en hund attackerar en människa eller ett djur är det sedan 2018 länsstyrelsen där hunden hör hemma som har ansvar för att bedöma om ett mentaltest ska beställas. Testet utförs sedan av polisen.

Syftet med testet är att utreda om hunden riskerar att attackera igen. Men länsstyrelsen behöver inte följa upp resultatet även om polisen skulle rekommendera avlivning.

Flera svåra attacker sker varje år i Sverige och förra året avled en kvinna efter ett ha blivit attackerad av sin hund i Robertsfors i Västerbotten.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Tre döda i skjutning i Nevada

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

1 timme sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

2 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

2 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

3 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

3 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.