Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Demirok: Måste få konsekvenser

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok reagerar starkt på SD-ledaren Jimmie Åkessons tal. Han säger att det nu inte räcker för regeringen att bara ta avstånd från uttalandet.


— Får inte det här konsekvenser i samarbetet med Sverigedemokraterna kommer det att tolkas som att regeringen blundar för den här typen av grova påhopp och rasism, säger Muharrem Demirok.

TT: Vad borde regeringen göra?

— Hur regeringen väljer att gå vidare måste Ulf Kristersson svara på. Det är han som måste agera.

— De måste ställa sig frågan, om inte gränsen är nådd nu, då är det ju svårt att se var gränsen skulle gå för vad man tvingas acceptera.

Demirok säger att Jimmie Åkesson har tagit ytterligare ett steg och utmålar alla Sveriges muslimer som måltavla när han talar om att moskéer ska rivas och församlingar ska kunna avlyssnas.

— Och det i ett läge när vi redan har en enorm polarisering inrikes, men där det här inte heller har gått obemärkt förbi internationellt.

Han säger att talet bland annat uppmärksammats i turkiska medier.

— Det innebär ett direkt hot mot svenskar utomlands, det innebär ett direkt hot mot Sverige och det innebär också att hela vår Natoprocess ytterligare sätts i gungning.

TT
/
/
/
/
Hot
/
/
/
Senaste nytt

Fjällräv på rymmen har hittats påkörd

Positiva besked om Kristoffer Olsson: "Han är stabil"

FC Midtjyllands assisterande tränare, Arne Sandstö, har i en intervju med norska NTB uttalat sig om den svenska fotbollsstjärnan Kristoffer Olssons tillstånd.

Tågolyckan i Örebro: Övervakningsfilmer avslöjar – genade inte över spåret

Polisen har genom övervakningsfilmer från tågolyckan i Örebro kunnat fastställa att de tre personerna som omkom inte genade över spåret.

Franska bönder gripna vid Triumfbågen

Över 60 demonstranter har gripits på paradgatan Champs-Élysées i Paris, rapporterar franska Le Monde.

Två män i 20-årsåldern döda efter lägenhetsbranden i Nässjö

Det var två män i 20-årsåldern som hittades döda efter en lägenhetsbrand i Nässjö på torsdagen, uppger polisen.

Så kan du förändra din konsumtion

Genomsnittssvensken lever som om vi hade fyra jordklot. De goda nyheterna är att det finns många möjligheter att konsumera mer hållbart och smart.