Justiteminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justiteminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Strömmer: Kan bli fler åtgärder mot terror

Justitieminister Gunnar Strömmer utesluter inte fler åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism med anledning av Säpos bedömning att säkerhetsläget i Sverige har försämrats ytterligare sedan i somras. "Regeringen har en löpande dialog med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten", säger han.


Det har skett ytterligare en försämring av säkerhetsläget i Sverige sedan terrorhotnivån i augusti höjdes från en trea till en fyra på en femgradig skala, bedömer Säkerhetspolisen (Säpo).

Orsaken är kriget i Gaza som dels har ökat polariseringen i samhället, dels aktiviteten bland våldsbejakande extremister i Sverige, enligt myndigheten.

Säpos bedömning gör att justitieminister Gunnar Strömmer (M) inte utesluter fler åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism.

“Regeringen har en löpande dialog med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten, och överväger löpande ytterligare åtgärder både i Sverige och på EU-nivå”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Sedan tidigare råder till exempel väskförbud på alla större evenemang i Sverige.

S: Vi har varnat

Socialdemokraterna har sedan tidigare krävt att regeringen agerar för att stärka säkerheten i julhandeln, när många människor samlas på en och samma plats.

"Det här är precis det vi varnat för. Ulf Kristersson måste agera omedelbart. Regeringens beroende av SD är en säkerhetsrisk. Åkesson piskar medvetet upp hatet mot Sverige. Vi kräver att regeringen dämpar spänningarna, ökar säkerheten i julhandeln och tar ansvar för Sverige och svenska folkets säkerhet", kommenterar S rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Biträdande rikspolischef Stefan Hector delar bilden av att julhandeln kan vara en potentiell måltavla för terrorister.

— Terrorn syftar ju till att skrämma människor och inte sällan handlar det om tider och platser där många människor samlas. Julhandeln är ett sådant tillfälle men det finns också andra, säger han till TV4 Nyheterna.

Var extra uppmärksam

Stefan Hector tycker dock inte att allmänheten, utöver att vara lite extra uppmärksam, bör ändra sina vanor.

— Jag tycker att de ska julhandla precis som vanligt och fortsätta leva sina liv precis som vanligt, säger han till tv-kanalen.

Nina Jevler, säkerhetschef på Svensk Handel, tror inte att Säpos besked kommer att ha någon större påverkan på kundflödet under julhandeln.

— Eftersom man inte med den här bedömningen ändrar rekommendationerna så kommer inte vi heller gå ut och ändra några rekommendationer. Vi följer rekommendationerna från myndigheterna, och de är ju att leva på som vanligt men att vara uppmärksam, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Fjällräv på rymmen har hittats påkörd

Positiva besked om Kristoffer Olsson: "Han är stabil"

FC Midtjyllands assisterande tränare, Arne Sandstö, har i en intervju med norska NTB uttalat sig om den svenska fotbollsstjärnan Kristoffer Olssons tillstånd.

Tågolyckan i Örebro: Övervakningsfilmer avslöjar – genade inte över spåret

Polisen har genom övervakningsfilmer från tågolyckan i Örebro kunnat fastställa att de tre personerna som omkom inte genade över spåret.

Franska bönder gripna vid Triumfbågen

Över 60 demonstranter har gripits på paradgatan Champs-Élysées i Paris, rapporterar franska Le Monde.

Två män i 20-årsåldern döda efter lägenhetsbranden i Nässjö

Det var två män i 20-årsåldern som hittades döda efter en lägenhetsbrand i Nässjö på torsdagen, uppger polisen.

Så kan du förändra din konsumtion

Genomsnittssvensken lever som om vi hade fyra jordklot. De goda nyheterna är att det finns många möjligheter att konsumera mer hållbart och smart.