Tito Beltran begärd häktad

Åklagaren begär Tito Beltran häktad när rättegången mot honom avslutades.(TT)


Åklagaren Anna Håkansson begärde Tito Beltran häktad när rättegången mot honom avslutades i dag. Hon menade att det finns risk för att Beltran flyr utomlands.

Dessutom pekar Håkansson på att Beltran misstänks för våldtäkt, ett brott som ger minst två års fängelse.

Och därmed gäller också i princip obligatorisk häktning, säger hon.

Håkansson leder den del av rättegången som gäller det så kallade Ystadfallet. Tingsrätten i Ystad dömde Beltran till två års fängelse för våldtäkt på en då 18-årig kvinna. Övergreppet skedde i Skåne under en turné med Rhapsody in Rock i 1999. Den utsatta kvinnan var barnflicka hos skådespelaren Maria Lundqvist.

Varför skulle jag fly Sverige? undrar Tito Beltran argt när han konfronteras med uppgiften att åklagaren troligen kommer att begära honom häktad.

Han pekar mot ett par armband av plastpärlor han har runt vänstra handleden.

– De har min fyraårige son gjort åt mig på dagis. Jag har min familj här och den väntar på mig. Den är det viktigaste för mig, säger Beltran med emfas.

Åklagaren påstår att jag tänker smita från Sverige. Men var ska jag gömma mig, jag är känd över hela världen. Och Chile har ett utlämningsavtal med Sverige, säger han.

Under förmiddagen hördes också minnesforskaren Sven Å Christianson på advokat Tomas Nilssons begäran. Christianson förklarade under ett par timmar hur minnet påverkas över tid och om olika felkällor som kan förvränga eller snedvrida minnet. Han betonade att minnet av vad som hänt för länge sedan försvagas med tiden. Minnet påverkas också av berättelser som tillförs senare och av vad andra personer tillför. Även om minnesbilderna förändras över tid så poängterade Christianson att minnet av det centrala, "kärnhändelsen", som en våldtäkt, finns kvar.

Men åklagarna och framför allt målsägandebiträdet Thomas Bodström, barnflickans ombud, tyckte att Christiansons vittnesmål var allt för försvarsvänligt och ansåg att minnesexperten valt ut information som passade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.