Fredag 30 Jul
Stockholm

12-åring i knarkskandal

Ungt tjejgäng i Malmö missbrukar kokain.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Med jämna mellanrum brukar det dyka upp rapporter om att drogbruket kryper allt längre ner i åldrarna.

För den cyniskt lagda kan det vara värt att påpeka att dessa rapporter knappast är något nytt. Droger, precis som grovt våld, brukar alltid krypa lägre ner i åldrarna av någon anledning.

Den till Sverige nyligen hemkomna Annika Östberg har till exempel uppget att hon redan som 13-åring började missbruka droger. Det var på 60-talet.

Men oavsett hur det ligger till med den saken är varje barn som börjar bruka droger en alarmerande indikation på att något inte står rätt till – må det så vara i samhället eller det enskilda barnets liv.

"Heroin bland 11-åringar"

Nu rapporterar Socialtjänsten i Malmö att de tagit emot två unga flickor, 12 och 13 år gamla, som rökt braj och tagit kokain.

– Det finns en trend att allt fler flickor börjar testa droger. Tidigare har andelen killar legat runt två tredjedelar, men på olika håll kan vi nu se att andelen flickor är upp i 40 procent. Vad det beror på vet vi ärligt talat inte, säger Thomas Lundqvist, expert på missbruksvård och verksam vi Rådgivningsbyrån i Lund, till Skånskan.

Det finns misstankar om att flickorna ingår i en större grupp unga tjejer med missbruksproblem. Och även om det inte tillhör vanligheterna är det som sagt inte heller något nytt.

– I Malmö har det genom åren dykt upp sådana fall då och då. Till exempel heroin bland 11-åringar, säger Thomas Lundqvist till Skånskan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela