Avspärrningar utanför en villa i Tullinge där två kvinnor sköts till döds i mitten av oktober. Arkivbild.
Avspärrningar utanför en villa i Tullinge där två kvinnor sköts till döds i mitten av oktober. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Rekordmånga oskyldiga offer för gängens kulor

Aldrig tidigare har så många utomstående mördats i misstänkta gänguppgörelser. Somliga av misstag, men 2023 var också året då föräldrar, syskon och avlägsna släktingar blev lovligt byte i jakt på vedergällning.


2022 ser ut att behålla sin rekordnotering med 63 dödsskjutningar jämfört med 53 i år. Men även om färre gravar har behövt grävas så tillhör ovanligt många av dem personer som helt saknar koppling till kriminalitet.

Så många som var femte – 12 av 53 – som skjutits ihjäl 2023 kan ha saknat koppling till kriminalitet.

Bland dem finns människor som träffats av förlupna kulor, oskyldiga som misstagits för någon annan eller befunnit sig i sällskap med någon som fått ett pris på sitt huvud.

Men också människor med släktband till kriminella. Mammor, pappor och avlägsna släktingar som mördats enligt en ny logik som anammats i den våldsvåg som tog fart i Stockholm och Uppsala efter julhelgen 2022.

Blommor och ljus i Farsta centrum där två personer dog och två skadades i en skjutning den 11 juni. Arkivbild.

Efterlystes i tv – pappan sköts

Sprängladdningar och skott mot dörrar har inte varit ovanligt. Men trots ett snitt på närmare femtio skjutvapenmord om året har regelrätta avrättningar av anhöriga varit mycket ovanliga – tills nu.

Det börjar den 2 mars när polisen i tv-programmet Efterlyst går ut med namn och bild på en 25-årig man. Han är misstänkt för att ha avlossat skott mot en bostad som tillhör anhöriga till en gängledare.

Några timmar efter sändningen knackar det på dörren till den efterlyste mannens föräldrahem i Tullinge söder om Stockholm. När hans pappa öppnar dörren skjuts han ihjäl med flera skott.

Natten därpå dödas två kvinnor i ett misstänkt brandattentat mot en lägenhet i Alby i södra Stockholm som enligt flera medier har koppling till en gängkriminell man.

Polisnärvaro i ett villaområde i Västberga efter att en man som enligt flera medier delar efternamn med en gängkriminell person skjutits till döds i sitt hem den 12 oktober. Arkivbild.

Gängledarens mamma mördad

Den 7 september skjuts en kvinna i 60-årsåldern, mamma till en gängledare, till döds i sitt hem i Uppsala-stadsdelen Gränby.

Den 12 oktober tränger en skytt in i en villa i Västberga i södra Stockholm och dödar en man i 40-årsåldern inför dennes fru och barn, som också skadas i dådet. Familjen saknar koppling till kriminalitet men delar enligt flera medier efternamn med en person som mördaren ville åt.

Natten därpå sker ett liknande attentat mot en villa i Jordbro söder om Stockholm, där två kvinnor skjuts ihjäl. Även denna gång finns barn hemma. I huset bor en man som via släktskap har koppling till en person med en framskjuten roll i en pågående gängkonflikt.

En 16-årig pojke grips kort senare med ett automatvapen i en taxi. Han misstänks även för mordet föregående kväll.

En kraftig explosion inträffade tidigt på morgonen den 28 oktober i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern dödades. Arkivbild.

Utomstående

Utöver morden har en rad anhöriga fått sina hem söndersprängda och skott avlossade mot sina bostäder. Flera medier har rapporterat om hur anhöriga till grovt kriminella flytt landet av rädsla för att stå näst på tur.

Helt utomstående har dödats när torpeder av allt att döma tagit fel adress eller person. Mellan den 20 januari och 27 september skjuts sju personer ihjäl där det enligt polis eller medieuppgifter finns misstankar om att offret inte varit måltavla för skotten.

Den 28 september dödas en kvinna i 25-årsåldern när en kraftig sprängladdning detonerar vid en villa utanför Uppsala. Bomben tros inte ha varit avsedd för henne.

Enligt TT:s sammanställning sköts minst tolv utomstående ihjäl mellan 2018 och 2022.

Majoriteten av de ovan nämnda fallen är pågående utredningar och frågetecken kvarstår, men mycket tyder på att lika många – avsiktligen och av misstag – dödats av gängens kulor bara i år. Ännu fler om man räknar in offer för sprängningar och brandattentat.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!