Fullt på många högskolor

Ovanligt många ansökningar till högskolan i år.


De ovanligt många ansökningarna till höstens högskoleutbildningar innebär att en majoritet av alla universitet och högskolor fyller alla sina platser. Men det finns ändå chans att komma in på någon utbildning, eftersom ett antal lärosäten bedömer att de har platser över, enligt Högskoleverket.

Dit hör både Stockholms och Örebro universitet, som trots en kraftig tillströmning alltså har utrymme kvar. Även universiteten i Lund, Umeå, Luleå och Linköping, Mittuniversitetet och Karolinska institutet har platser över.

De sex lärosäten som tilldelats fler studieplatser för att bemöta behovet efter alla varsel fyller alla sina platser. De sex är Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping, samt Blekinge tekniska högskola.

Den genomsnittliga ökningen av antalet helårsstudenter ligger på fem procent för 2009. Det motsvarar en ökning från 273 800 till 288 100 heltidsstuderande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.