Bostadsbrist väntar studenter i höst

I höst väntas fler än vanligt söka sig till högskolor - och bostadstrycket ökar.


I höst väntas fler än vanligt söka sig till studier vid universitet och högskolor. Stora årskullar som nyligen gått ut gymnasiet i kombination med ökad arbetslöshet väntas öka antalet nya studenter, och därmed trycket på studentbostäderna. Vid vissa studieorter är bostadsbristen redan ett problem.

Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) varnar för långa bostadsköer i höst.

Kötiderna nu är nio månader till ett år för ett vanligt rum i korridor. Om inte konjunkturen vänder kan man gissa att situationen blir värre till hösten, säger Maria Sjölin, informatör på SSSB.

Bostadsbristen är värst vid de större universiteten som Lund och Uppsala. Men vid mindre studieorter är situationen bättre. Bilden bekräftas av studentkårerna i Luleå, Sundsvall och Gävle.

Studentlägenheterna kommer att räcka även om studenterna blir fler, säger Jens Jesper Salö, ordförande i Gefle studentkår.

Bostadsläget drabbar inte bara studenterna, också lärosätena påverkas. Nästan en av tio av de studenter mellan 19 och 23 år som blev antagna till en utbildning i Lund 2008, men inte påbörjade sina studier, angav bostadssituationen som skäl.

Ett annat problem är enligt Moa Neuman, ordförande på Sveriges förenade studentkårer, att många studentbostäder är för dyra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!