Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bank spärrade muslimskt namn

Nyheter | 28/05/2009 13:14

DO pekar ut Skandiabanken för diskriminering.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, hotar att dra Skandiabanken till domstol.

När kunden Ahmad skulle göra en betalning till ett tyskt företag med bankens internettjänst fick han stora problem. Hans namn accepterades inte i meddelandefältet och betalningen stoppades.

Det bottnade i att namnet var spärrat i bankens system, där namn som finns med på EU:s terrorsanktionslista finns med. Systemet reagerade också om mottagarens förnamn och efternamn fanns med på listan.

– Ska du skicka pengar till en Martin Svensson och det finns en Martin Andersson på sanktionslistan kommer systemet att reagera, konstaterade bankens informationschef Lena Hök förra året, enligt Svenska Dagbladet.

Ahmad anmälde händelsen till DO, och myndigheten konstaterar att Skandiabanken gjort fel.

– Det är klart att de ska följa lagen och se till att de inte medverkar i penningtransaktioner där personer på sanktionslistan är inblandande. Men i lagen står också att förfaringssättet måste vara lämpligt och nödvändigt, och det är där vi menar att Skandiabanken har gjort fel, säger Eva Hagström, jurist på DO, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: