Israels ambassad på Strandvägen.
Israels ambassad på Strandvägen. - Foto: Anders Wiklund/TT

Planerade ambassadattacken: Det här vet vi

Terrorstämplade Hamas ville attackera Israels ambassad i Stockholm, enligt Israels regering. Det här vet vi om uppgifterna.


Varför kommer uppgifterna nu?

De nya uppgifterna kommer ur "fortsatt underrättelsearbete" efter flera gripanden i Danmark och Tyskland i mitten av december. I det arbetet framkom informationen om ett angrepp mot ambassaden.

En man med Sverigekoppling pekas ut som högt uppsatt i "Hamas ledningsstruktur för terrorattacker utomlands". Sverige är också det enda land som nämns som måltavla för Hamas planer i inlägget från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus konto på X.

.

Har Hamas agerat i Sverige tidigare?

Flera experter säger att det skulle innebära ett "trendbrott" om Israels uppgifter om Hamas planer stämmer eftersom Hamas inte har agerat utanför Mellanöstern tidigare.

— Men i och med terrorcellerna i Tyskland och Danmark ser vi ett nytt läge. Det här är inget som kommer att lägga sig snart utan det kommer bara att bli värre, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Även Anders Persson, expert på Israel och de palestinska områdena, är inne på samma spår.

— Vad jag vet är det första gången man gripit Hamasmedlemmar för att ha planerat terrordåd i Europa. Samma sak gäller Hamas finanser: då är det i regel Iran, Qatar, Turkiet och Sudan som pekas ut som länder där en person eller grupper varit verksamma.

.

Hur vet man att det som Israel säger är sant?

Anders Persson bedömer uppgifterna som sannolika.

— Jag tar uppgifterna på allvar. Det finns ingen anledning att misstro dem, Israel och Sverige har goda relationer. Det förvånar mig inte att de siktade mot Sverige. Det finns en lång historia av antisemitism i Malmö och när något händer i Danmark kan man undra om det har något med Sverige att göra, säger han.

Mellanösternanalytikern Aron Lund på FOI tycker däremot att uttalandet bör ses som en partsinlaga från en av två parter i kriget.

— Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndigheter har att säga om det här.

Walid Kilany, Hamas talesperson i Libanon, säger till NRK att rörelsen aldrig har genomför aktioner utanför de palestinska områdena. Han nekar till Israels anklagelser.

— De försöker att flytta fokus från sina attacker mot Gazaremsan, säger Walid Kilany och påstår att Israels uppgifter handlar om den pågående rättegången i Internationella domstolen (ICJ) i Haag, rapporterar NRK.

.

Vad säger svenska regeringen?

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ville inte kommentera uppgifterna på lördagskvällen utan hänvisade till Säkerhetspolisen (Säpo).

Säpo ville i sin tur inte kommentera om den har mottagit information om planer på en attack mot Israels ambassad, inte heller om den har varit i kontakt med israelisk underrättelsetjänst i ärendet.

.

Vad kan detta få för konsekvenser?

De avvärjda terrorplanerna kan innebära ett nytt kapitel för terrorbekämpningen i Europa, befarar Anders Persson, Israel- och Palestinaexpert.

— I den värsta av världar skulle det kunna bli en ny fas i kriget mot terrorismen. Den palestinska saken har många supportrar i Europa och en del av dem är radikala så man kan rekrytera ur de grupperna. Man ska också komma ihåg att det finns en koppling till kriminella nätverk och det är något som säkerhetspolis i Europa varnat för i många år.

— Där Al-Qaida var fas ett och IS fas 2, utgör Hamas fas tre.

Rättad: I en tidigare version tillskrevs ett citat fel person.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!