Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vindsnurra på tak stör hyresgäster

Nyheter | 29/05/2009 06:46

Första vindkraftverket på hustak låter så mycket att grannarna inte står ut.

Sveriges första vindkraftverk på ett hustak för så mycket oväsen att grannarna inte står ut. Nu kämpar fastighetsägaren för att få tyst på snurran.

Det sju meter höga vindkraftverket står på taket till ett hyreshus i Bergsjön i östra Göteborg. Det invigdes i mars, som ett projekt för att bland annat testa hur mycket buller ett sådant kraftverk åstadkommer.

Nu vet fastighetsägaren, som är det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder. Hyresgästerna på översta våningen är hårt prövade.

– När det blåser mycket låter det som om någon slår med en kastrull, säger Leticia Soto till Metro.

Grannen Aziz Ghanavat ger en liknande bild.

– Jag var glad när de satte upp vindkraftverket. Det är bra för miljön. Jag trodde aldrig att det skulle bli så kraftigt ljud, säger Ghanavat till tidningen.

Familjebostäder prövar nu olika sätt att dämpa bullret från kraftverket när det är i gång. Ett annat problem är det vinande, tjutande ljudet när kraftverket står stilla.

– Där har vi ingen klar lösning ännu, säger Mattias Pettersson, projektledare på Familjebostäder, till Metro.

De drabbade hyresgästerna vill ha kompensation för bullret. Enligt Familjebostäder kan de ha möjlighet att få avdrag på hyran.

Skrivet av: