Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sur Sarkozy nobbar Sverige

Nyheter | 29/05/2009 10:47

Frankrikes president ställer in sitt Sverigesök. På grund av Carl Bildt.

Med några få dagars varsel ställde Frankrikes president in sitt officiella besök i Sverige. Skälet är Carl Bildts pro-turkiska uttalanden, enligt fransk press.

På tisdag skulle Nicolas Sarkozy ha träffat den svenske statsministern i Stockholm. Men häromdagen ställde den franske presidenten in besöket. Som förklaring gavs ett alltför späckat schema.

Enligt tidningen Le Monde var skälet dock en intervju som den svenske utrikesministern gav i måndagens Le Figaro, inför det svenska EU-ordförandeskapet.

För att ha tyngd i världen är det bättre att vara Europeiska unionen än Unionen för en del av Europa, sade Bildt och poängterade även att ett turkiskt EU-medlemskap skulle vara viktigt för en "försoning med den muslimska världen" och att Europa behöver Turkiet.

– Under kommande decennier kommer vi att ha behov av Turkiets ekonomiska och demografiska dynamik, avgjorde Bildt.

Alldeles för magstarkt för Sarkozy som är en energisk förespråkare mot ett turkiskt medlemskap.

Sammandrabbning

– Nicolas Sarkozy har ställt in sitt besök på grund av intervjun med Carl Bildt, bekräftade en icke namngiven minister till Le Monde.

En annan uppsatt politiker har till tidningen sagt att Sarkozy ville förhindra en sammandrabbning vad gäller Turkiet.

Alternativet för Sarkozy hade varit att tona ner sin kritik under Sverigebesöket - med risk för att på hemmaplan anklagas för att tala med kluven tunga i Turkiet-frågan, dagarna före EU-valet.Besöket senarelagt Inte bara uttalandena i Turkietfrågan lär ha irriterat Sarkozy.

– Min vision av Europa är inte alls lika defensiv som den som jag noterar hos vissa andra, kommenterade Bildt, med tydlig hänvisning till Frankrike, som i betydligt större utsträckning än Sverige vill ta sig ur finanskrisen genom statlig inblandning, bland annat genom hjälp till franska biltillverkare.

"En allvarlig diplomatisk incident", kallar vänstertidningen Libération det inträffade.

Nu kommer inte Sarkozy till Sverige förrän den 3 juli, när det svenska EU-ordförandeskapet redan inletts. Men, som man från Elyséepalatset noterar för Libération, Sarkozy blir ändå den förste statschef att besöka det nya ordförandelandet.

Nyheten om det framskjutna besöket spreds från regeringskansliet till svensk press under torsdagseftermiddagen. Även där är schemat förklaringen.

– Det var någon kalenderproblematik, säger Niclas Bengtsson, presschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt.

Skrivet av: