Kompromiss på väg om telekompaket

Den heta frågan om EU:s telekompaket är på väg att lösas upp i en kompromiss.


Fildelare ska inte kunna stängas av utan rättslig prövning.

– En knäpp på näsan åt Sarkozy, säger Christofer Fjellner (m).

När EU-parlamentet på onsdag tar ställning till telekompaketet blir det sannolikt ingen tung slutstrid. Det kompromissförslag som arbetas fram kommer sannolikt att tillfredsställa även de borgerliga EU-parlamentariker som krävt större hänsyn till nätanvändarnas integritet. Det betyder också att de troligen slipper rösta emot det förslag som den svenska borgerliga regeringen står bakom.

Telekompaketet handlar i huvudsak om att skärpa konkurrensen på EU-marknaden. Men stridsfrågan har gällt integritet, till exempel om nätanvändare ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning som den franska presidenten Nicolas Sarkozy vill. Men också om operatörerna ska kunna filtrera nätet på olika sätt, till exempel stänga av nätsidor.

– Delar av kompromissförslaget är jag väldigt nöjd med men jag har inte sett hela förslaget ännu, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (m).

Och i frågan om att nätanvändare inte ska kunna stängas av utan domstolsbeslut tycker Fjellner att hans synpunkter fått gehör.

– Formuleringarna kunde vara ännu lite starkare, men som i alla internationella förhandlingar så måste man hitta en kompromiss. Och jag tycker att vi har vunnit den kompromissen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!