Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vargstammen får inte växa längre

- 29/05/2009, 17:16 -

Den svenska vargstammen får inte bli större än i dag.

Regeringen föreslår nu ett tak på 210 vargar.

Det är första gången på över 40 år som vargstammens tillväxt stoppas medvetet.

Rovdjurspropositionen innebär att licensjakt på varg införs - kanske redan den kommande vintern.

Samtidigt regionaliseras rovdjursförvaltningen. Länsstyrelserna får huvudansvaret och tre stora förvaltningsområden inrättas, ett vardera för norra, mellersta och södra Sverige.

– Men Naturvårdsverket får ett fortsatt nationellt ansvar. Det finns ingen risk för att länsstyrelserna går för långt vad gäller jakttillstånd, säger miljöminister Andreas Carlgren (c).

Propositionen betyder att regeringen uppfyller några av de löften man gav till jägarna under valrörelsen och Svenska jägareförbundet är nöjt med huvudinnehållet.

– Äntligen kan vi få en långsiktigt hållbar rovdjursförvaltning, säger Torsten Mörner, förbundets ordförande.

Inom naturskyddsorganisationerna är däremot kritiken hård. Tom Arnbom på Världsnaturfonden anser att naturvårdsaspekterna helt kommit bort.

– En stam på 200 vargar är en mycket liten stam. Vargens ekologiska roll har tyvärr kommit bort. För att arten ska få chansen att spela den rollen krävs det långt fler vargar i landet, säger han.

Skrivet av: