Den akuta hemlösheten minskar något, visar Socialstyrelsens senaste kartläggning. Arkivbild.
Den akuta hemlösheten minskar något, visar Socialstyrelsens senaste kartläggning. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Färre hemlösa – men tusentals barn drabbade

Hemlösheten i Sverige minskar, men är fortfarande stor, visar Socialstyrelsens senaste kartläggning. Över 9 000 barn har en förälder som saknar en egen bostad. Det är för många barn som berörs, säger Stina Hovmöller på myndigheten.


Fakta: Hemlösheten i Sverige

I sin kartläggning ser Socialstyrelsen att drygt 27 380 personer över 18 år befann sig i hemlöshet 2023. Kartläggningen genomfördes under en vecka i april i fjol.

Bland dem som befann sig i akut eller tillfällig hemlöshet var 68 procent män och 32 procent kvinnor.

Generellt har männen varit hemlösa längre än kvinnorna.

66 procent av personerna i akut och tillfällig hemlöshet var födda i Sverige och 34 procent födda i ett annat land. Andelen födda i Sverige är högre jämfört med kartläggningen 2017, då var den 55 procent.

Källa: Socialstyrelsen

Drygt 27 000 personer över 18 år är hemlösa i Sverige, visar den kartläggning som myndigheten genomförde i fjol. Det är omkring 2 700 personer färre än i den senaste undersökningen 2017.

— Utvecklingen ser väldigt olika ut i landet. Det finns lika många kommuner där hemlösheten ökar som där den minskar, säger Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen.

"Påverkar för många"

Antalet personer i hemlöshet ska däremot ses som ett absolut minimum, menar Socialstyrelsen.

— Vår kartläggning fångar främst de personer som socialtjänsten har kontakt med. Det är fortsatt på en nivå som påverkar allt för många människor.

I sin undersökning ser man även att drygt 9 400 barn har minst en förälder som är hemlös. Av dem vistades fler än 1 800 barn helt eller delvis på olika tillfälliga boenden tillsammans med sina föräldrar.

Man ser däremot ingen ökning jämfört med den senaste kartläggningen 2017.

— Men det är för många barn som berörs. Många av barnen har också följt med framför allt sina mammor till skyddade boenden.

Kortare köer

Hemlösheten är som mest utbredd i de större städerna och kommunerna. Precis som vid tidigare kartläggningar finns de flesta personer som befinner sig i en akut hemlöshet i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Malmö och Göteborg har däremot den akuta hemlösheten minskat något jämfört med 2017. Socialstyrelsen har själva inte tittat på vad detta beror på, men enligt kommunerna själva har man bland annat satsat mer på det förebyggande arbetet.

— Samtidigt berättar de att sedan senaste kartläggningen har bostadsbyggandet ökat och att köerna till hyreslägenheterna har blivit kortare, säger Stina Hovmöller.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!