Statsminister Ulf Kristersson håller pressträff efter EU-toppmötet i Bryssel.
Statsminister Ulf Kristersson håller pressträff efter EU-toppmötet i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Kristersson vill möta Orbán efter ungerskt ja

Statsminister Ulf Kristersson (M) åker gärna till Ungern och pratar Nato – men helst efter landets godkännande av Sveriges medlemskap. Några nya besked om när gavs inte vid torsdagens möte med premiärminister Viktor Orbán.


Fakta: Då sade de ja

Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 och blev formellt inbjudet en dryg månad senare. Hittills har 30 av 31 länder ratificerat.

I den här ordningen har godkännandet skett:

Juli 2022: Danmark, Kanada, Island, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Estland och Lettland

Augusti 2022: Polen, Litauen, Luxemburg, Bulgarien, Albanien, Belgien, Frankrike, Italien, USA, Rumänien, Nordmakedonien, Slovenien och Kroatien

September 2022: Montenegro och Tjeckien

Oktober 2022: Slovakien, Spanien, Portugal och Grekland

April 2023: Finland

Januari 2024: Turkiet

Återstår gör Ungern.

De två regeringscheferna möttes i samband med EU-ledarnas toppmöte i Bryssel, om än under tämligen informella omständigheter.

— Vi satte oss i ett hörn av lokalen direkt efter toppmötet, bara han och jag och diskuterade en stund, berättar Kristersson på en svensk pressträff efteråt.

Orbán kunde emellertid inte berätta exakt när det ungerska parlamentet skulle kunna rösta om Sverige.

— Han upprepade att parlamentet öppnar den 26:e (februari), inget annat än så. Jag fick inga nya datum på något sätt, säger Kristersson.

Efter inträdet?

Inte heller om Kristerssons tilltänkta besök hos Orbán i Budapest finns något nytt – mer än att det knappast sker före Ungern har röstat.

— Jag har inget datum än, men det naturliga är att träffas när vi har blivit medlemmar. Vi har mycket mer att prata om när vi är medlemmar, säger Kristersson.

Någon påstöt om att förhandla på något vis kom inte från Orbán.

— Han förde inte fram något sådant, säger statsministern.

Tyst från Orbán

Parallellt med mötet i Bryssel blev det i Ungern klart att Sveriges medlemskap inte kommer att ratificeras på nästa veckas extrasession i parlamentet, även om oppositionen lyckats få igenom en sådan sittning.

Regeringspartiet Fidesz ledamöter väntas inte dyka upp på extrasessionen, vilket gör att det inte går att fatta ett giltigt beslut. Och de dök inte heller upp på torsdagens möte i Budapest där agendan skulle diskuteras, uppger parlamentsledamoten Ágnes Vadai för TT.

Viktor Orbán själv gav inga kommentarer om sitt möte med Kristersson innan han lämnade Bryssel.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!