Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rökare betalar mer för försäkring

Nyheter | 30/05/2009 18:03

Skandia inför ett pristilläg för rökare.

Är du en rökare och trivs med det? Då ska du inte byta till Skandia.

I morgon, den 31 maj, är det den Tobaksfria Dagen i världshälsoorganisationen WHO:s regi. Idag skriver Skandia ett debattinlägg på Dagens Nyheter där de förklarar varför rökare ska betala mer för sina försäkringar.

Som första svenska försäkringsbolag inför Skandia 1 juni 2009 ett pristillägg för rökare på alla tillämpliga försäkringar. Tillägget gäller kunder som röker dagligen och som vid tecknandet av försäkringen ombeds fylla i en hälsodeklaration. Pristillägget varierar mellan 25 och 50 procent.

I praktiken betyder det här att när en fullt frisk person i 40-årsåldern tecknar en livförsäkring på 1 miljon kronor betalar en kvinna om hon röker, 1?050 kronor i årspremie i stället för 700 kronor. För en rökande man är motsvarande siffra 1?500 kronor, att jämföra med 1?000 kronor som ickerökare.

En person som varit rökfri i tolv månader behöver inte längre betala pristillägget. .För att stötta kunder som vill sluta röka inleder Skandia ett samarbete med Apoteket/Apoteksakademin, som kommer till arbetsplatsen och ger råd och hjälp på plats.

En miljon svenskar röker dagligen, och även om trenden är sjunkande så börjar ca 16?000 ungdomar i Sverige varje år att röka.

Skandia kanske bör införa även tillägg för de som äter fet mat och inte tränar också, men det är nog en känsligare fråga.

Skrivet av: