Rökare betalar mer för försäkring

Skandia inför ett pristilläg för rökare.


Är du en rökare och trivs med det? Då ska du inte byta till Skandia.

I morgon, den 31 maj, är det den Tobaksfria Dagen i världshälsoorganisationen WHO:s regi. Idag skriver Skandia ett debattinlägg på Dagens Nyheter där de förklarar varför rökare ska betala mer för sina försäkringar.

Som första svenska försäkringsbolag inför Skandia 1 juni 2009 ett pristillägg för rökare på alla tillämpliga försäkringar. Tillägget gäller kunder som röker dagligen och som vid tecknandet av försäkringen ombeds fylla i en hälsodeklaration. Pristillägget varierar mellan 25 och 50 procent.

I praktiken betyder det här att när en fullt frisk person i 40-årsåldern tecknar en livförsäkring på 1 miljon kronor betalar en kvinna om hon röker, 1?050 kronor i årspremie i stället för 700 kronor. För en rökande man är motsvarande siffra 1?500 kronor, att jämföra med 1?000 kronor som ickerökare.

En person som varit rökfri i tolv månader behöver inte längre betala pristillägget. .För att stötta kunder som vill sluta röka inleder Skandia ett samarbete med Apoteket/Apoteksakademin, som kommer till arbetsplatsen och ger råd och hjälp på plats.

En miljon svenskar röker dagligen, och även om trenden är sjunkande så börjar ca 16?000 ungdomar i Sverige varje år att röka.

Skandia kanske bör införa även tillägg för de som äter fet mat och inte tränar också, men det är nog en känsligare fråga.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.