Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du måste lära dig om sex i skolan

Nyheter | 31/05/2009 09:08

"I dag får alltför många ungdomar sin frihet beskuren av hedersrelaterade orsaker."

Regeringen vill avskaffa rätten för elever på grundskolan att befrias från bland annat sex- och samlevnadsundervisning.

"Invandringen ställer oss inför nya utmaningar"

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) menar att invandringen är en viktig tillgång för Sverige och mångfalden berikar vårt samhälle.

Samtidigt ställer "invandringen oss inför nya utmaningar".

"I dag får alltför många ungdomar sin frihet beskuren av hedersrelaterade orsaker. Det handlar framförallt om flickor som växer upp i familjer med starka "hederstraditioner", skriver Björklund och Sabuni på Dagens Nyheters debattsida.

I den nya skollagen ska det tydligt framgå att alla elever har rätt till simundervisning, att delta i idrottslektioner och att tillgodogöra sig sex- och samlevnadsundervisning.

"Vi anser i Sverige att alla barn och ungdomar har rätt till de kunskaper som grundskolan ska ge, oavsett om föräldrarna gillar det eller ej", skriver Jan Björklund och Nyamko Sabuni.

Möjligt att dela på pojk- och flickundervisning

De båda anser att samhället i första hand måste se till barnens rätt till en allsidig skolundervisning. Enligt dem bör dock skolan tillfälligtvis kunna ha olika grupper för pojkar och flickor för att "undvika att känsliga situationer uppstår".

Skrivet av: