Sabuni är öppen för kvotering

"Jag tänker inte vara tjurskallig och säga att kvotering för evigt är uteslutet".


Sveriges jämnställdhetsminister Nyamko Sabuni är nu öppen för kvotering. Detta för att öka andelen kvinnor i börsbolagens styrelserum. Tidigare har hon sagt nej till kvotering inom näringslivet, men nu låter det annorlunda. Även om Sabuni menar att regeringens officiella linje inte förändrats.

– Jag tänker inte vara tjurskallig och säga att kvotering för evigt är uteslutet. Inget är för alltid uteslutet. Jag förstår verkligen frustrationen som många kvinnor i näringslivet känner. Jag känner samma frustration själv, säger hon till SvD.

Men ökningstakten av andelen kvinnor i näringslivet har inte stigit speciellt mycket sedan förra året, med en stigning från 18,5 till 19,4 procent. Jämnställdhetsministern tror att detta beror på lågkonjukturen och den svåra finanskrisen.

– Men jag hoppas och förväntar mig att det kommer en andra våg nästa år. En jämn könsfördelning, det vill säga åtminstone 40 procent kvinnor i styrelserna är det givna målet på sikt. Helst redan nästa år, även om jag inser att det inte är realistiskt, menar Sabuni, enligt SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!