Demontering av delar av Lisebergs Oceana.
Demontering av delar av Lisebergs Oceana. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Delar av Oceana rivs – fortsatta glödbränder

Räddningstjänsten har börjat riva delar av Lisebergs vattenvärld Oceana, för att kunna fortsätta släckningsarbetet. Samtidigt gör rasrisken att sökandet efter mannen som saknas sedan branden är fortsatt svårt.


Fakta: Vattenvärlden Oceana

Lisebergs nya vattenvärld Oceana, som skulle ha öppnat i Göteborg framåt sommaren, ligger precis söder om nöjesparken.

Expansionen är en del av Lisebergs jubileumsprojekt med anledning av 100-årsfirandet i fjol.

Oceana skulle enligt planen ha haft 14 olika vattenattraktioner, varav fyra större vattenrutschkanor. I projektet ingår även ett hotell, som öppnade förra året.

Oceana täcker cirka 13 600 kvadratmeter och var tänkt kunna ha 1 750 besökare samtidigt när utedelen är öppen sommartid. Liseberg har räknat med 500 000 besökare om året.

Äventyrsbadet har enligt Liseberg kostat cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

Det var i måndags förmiddag som Lisebergs miljardsatsning Oceana plötsligt började brinna, bara några månader innan vattenvärlden skulle ha öppnat.

En man saknas fortfarande efter den kraftiga branden. Polisen befarar att han finns kvar på brandplatsen, men har inte kunnat söka igenom byggnaden ännu.

Stor rasrisk

Enligt Petter Backlund, som är räddningsledare på plats, har tre av de nio stora takbjälkarna på bassänghallen rasat, medan flera av de övriga har kraftiga skador.

Det gör att risken för att resten av taket också rasar är relativt stor.

— Den delen av taket som står upp är synbart också skadad och är inte stabil. Så det är en överhängande risk för det, säger Backlund.

Det förekommer fortfarande glödbränder i bärande delar. Under natten mot torsdagen började en kran riva och lyfta bort skadade delar, för att underlätta släckningsarbetet.

August Brandt, presstalesperson vid polisen, och räddningsledaren Petter Backlund vid torsdagens pressträff.

Explosionsartad brand

— Det brinner i högarna av taket som rasat ner och det brinner även lite i det stora bågtaket som står kvar, säger Petter Backlund.

— Det är väldigt stort det här taket, med limträbågar som spänner 50 meter. Så det är stora tyngder som vi måste förhålla oss till och det är det som försvårar den här insatsen.

Branden tros ha börjat i en av de stora vattenrutschkanorna och spred sig sedan explosionsartat. Den tjocka röken ledde till att ett VMA utfärdades.

När den kan vara helt släckt är osäkert. Enligt Petter Backlund är förhoppningen att det kan ske i närtid.

— Vi tror att vi börjar att närma oss det. Känslan är att vi borde kunna avsluta det här i morgon kanske, säger han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!