Fredag 28 Jan
Stockholm

Sahlin: "Reinfeldt är desperat"

Skatter har inte med EU att göra. Men s-ledaren statsministern hamnade där ändå.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skatter har inte med EU-valet att göra - ändå hamnade Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt direkt där när Sveriges Television på söndagskvällen anordnade en debatt en vecka före valet.

Valets tre hetaste frågor togs upp: reglerna på arbetsmarknaden, klimatet och fritt vårdval inom EU. Men det var bara när jobben diskuterades som det hettade till.

Socialdemokraterna vill ändra reglerna för arbetskraft som arbetar i annat land för att hindra lönedumpning och varnar för en armé av låglönearbetare. Moderaterna anser inte att den svenska modellen är hotad.

– Vi tycker lika, sade statsminister Reinfeldt och ville i stället diskutera ordning och reda i de offentliga finanserna och protektionistiska strömningar som hotar.

– Nej, vi tycker inte lika. Det är en hopsnickrad analys, svarade s-ledaren Sahlin och kallade Reinfeldt pojken med guldbyxorna som sänkt skatter så att överskottet vänts till underskott.

"Ofinansierade löften"

Reinfeldt svarade med att anklaga socialdemokraterna för ofinansierade 100-miljarderslöften, som kan leda till att Sverige liksom Lettland kommer att tvingas att sälja sjukhus.

När miljön diskuterades kritiserade Reinfeldt socialdemokraterna för att vara emot att Sverige exporterar klimatvänlig el.

– Du verkar desperat. Det är inte sant, sade Sahlin.

Även situationen för Saab togs upp. Reinfeldt konstaterade att Saab befinner sig i "en mycket utsatt situation" och svarade ett bestämt nej på frågan om staten ska ta över ägandet. Han slog fast att inga skattepengar ska hamna i amerikanska bildirektörers fickor.

Oanvända pengar

Sahlin anklagade regeringen för ett "häpnadsväckande ickeagerande" och kritiserade regeringen för att den inte använt en krona i det fordonspaket som riksdagen godkänt med glädje.

Reinfeldt anklagade Sahlin för att vilja köpa, äga och skjuta till välfärdens pengar till fordonsindustrin.

– Du är desperat. Jag har inte efterfrågat något ägande, sade Sahlin.

Efter debatten var både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin nöjda med sina insatser.

Statsministern tror att frågorna kring jobb, ekonomi och klimat kan komma att avgöra valet.

– Sedan ska man komma ihåg att det finns väljare som har sina egna favoritfrågor, sade han till TT.

Mona Sahlin hoppas att frågorna om jobben och lönedumpningen kommer att locka människorna till valurnorna:

– Om socialdemokrater känner att det spelar roll att rösta kommer det att avgöra valet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt