Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S). Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Natobeskedet: S gläds, men V oroas

Ungerns Nato-ja välkomnas av Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson. Det här gör att vi kommer att ha ett starkare försvar av vårt fantastiska land. Men Vänsterpartiet är kritiskt.


Det var Magdalena Andersson, som dåvarande statsminister, våren 2022 lämnade in den svenska Natoansökan.

Hon påpekar att Rysslands krig i Ukraina fortgår och att landet fortsätter att strunta den europeiska säkerhetsordningen.

— Det gör ju att vi inte kan slå oss till ro. Vi behöver stärka vår egen försvarsförmåga, men inte minst öka produktionen av vapen och ammunition till Ukraina, säger Andersson.

Står bakom

Hon anser att regeringen nu måste inleda en process för att kunna skicka Gripenplan till Ukraina. Det är något som även Centerpartiet krävt.

Den borgerliga regeringen har bland annat uppgett att Sverige ska skicka trupp till Natos multinationella styrka i Lettland och delta i Natos flygpatrullering över Östersjön. Magdalena Andersson uppger att Socialdemokraterna helt står bakom de ambitionerna.

— Vi socialdemokrater är naturligtvis beredda att bidra till ett brett samarbete i riksdagen kring Natomedlemskapet, säger hon.

"Mycket bättre sätt"

Vänsterpartiet är däremot kritiskt till det svenska Natomedlemskapet och partiledaren Nooshi Dadgostar är oroad.

— Det hade funnits mycket bättre sätt att skydda svenska säkerhetsintressen och det svenska folket, säger hon.

— Att gå med i Nato innebär att man kan dras in i andra länders konflikter.

Dadgostar är också oroad för hur Natomedlemskapet ska påverka svensk utrikespolitik när det gäller arbetet för fred och mänskliga rättigheter.

Hon uppger att Vänsterpartiet ska fortsätta kämpa för att svensk lag ska gälla för utländska trupper i Sverige och för att ett förbud mot kärnvapen på svensk mark ska skrivas in i lag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!