Tre tonåringar, varav två tidigare ostraffade, smugglade in två pistoler från USA gömda i en fritös. Två av dem dömdes till fängelse. Bild från Tullverkets förundersökning.
Tre tonåringar, varav två tidigare ostraffade, smugglade in två pistoler från USA gömda i en fritös. Två av dem dömdes till fängelse. Bild från Tullverkets förundersökning. - Foto: Tullverket/TT

Gängens nya drag: Gör barn till paketmålvakter

Cannabis i tavelramar, pistoler i en fritös och kilovis med amfetamin i en grill. På kort tid har flera tidigare ostraffade tonåringar dömts för grova smugglingsbrott. Tullen larmar om en "lavin" av paketmålvakter som utnyttjas av gängkriminella.


En tidigare ostraffad 18-åring dömdes i februari till fem års fängelse för grov narkotikasmuggling. Han greps i november sedan tullen stoppat ett paket med nio kilo amfetamin adresserat till föräldrahemmet i Uppsala.

Under ett halvår har han tagit emot sju paket, samtliga från Nederländerna, med en totalvikt på 85 kilo. De sex föregående har han kvitterat ut från Postnord med legitimation.

Ett par veckor senare dömde Nacka tingsrätt tre tonåringar, 17, 18 och 19 år, för att ha smugglat in två pistoler från USA gömda i en fritös. Påföljden för de två sistnämnda: fängelse i 2 år och 6 månader respektive 1 år och 6 månader.

Förra året upptäcktes ett 80-tal fall med så kallade paketmålvakter under 20 år. Många värvas på sociala medieplattformar som Tiktok och Snapchat.

En lavin

Tullverket uppskattar att det förra året förekom 80 ärenden med så kallade paketmålvakter under 20 år. Sammantaget rör det sig om ett par hundra misstänkta. Trenden med unga som i utbyte mot några tusenlappar tar emot paket med vapen och droger åt gängkriminella beskrivs som lavinartad.

— Utvecklingen är så alarmerande att vi känner oss tvungna att gå ut och varna föräldrar, säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning.

Ungdomarna kontaktas på Snapchat eller Tiktok med erbjudanden om snabba pengar. Tackar de ja flyttas samtalet över till den krypterade appen Signal där de får instruktioner om var och när de ska hämta ut och lämna vidare paket.

— I de flesta fallen har paketmålvakterna aldrig någon kontakt med en beställare eller ens ett postombud. De får en kod skickad till sig som de lämnar in och får ut ett paket.

Lina Andersson, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning.

Tvingas flytta

I december dömdes en tidigare ostraffad 18-åring från Halland till ett års ungdomsövervakning för grov narkotikasmuggling. Sjutton år gammal tog han emot ett paket från Marbella med tio kilo cannabis i tavelramar.

På onsdagen väntas ytterligare en dom mot en 16-åring från Stockholm åtalad för grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott.

Pojken kom enligt åtalet i kontakt med en person på Snapchat och åtog sig att ta emot ett paket mot betalning. Han greps i samband med att han hämtade ut paketet, skickat från Nederländerna, som innehöll två kilo amfetamin gömda i en grill.

— Vi har situationer där familjer har fått flytta på grund av hotbilden som uppstått när vi tar paketen i beslag och de här barnen hamnar i skuld, säger Andersson.

TT
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!