Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sd utbuade i Stockholm

Nyheter | 02/06/2009 08:26

Flera demonstranter greps när sverigedemokraternas elit var på Sergels torg.

Sverigedemokraterna med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen valtalade på måndagen på ett soldränkt Sergels torg i Stockholm. Ett 30-tal poliser höll vakt när Jimmie Åkesson tillsammans med ungdomsförbundets ordförande, Erik Almqvist, och partiets toppkandidat i Europaparlamentsvalet 2009, Sven-Olof Sällström, talade om det "stora monstret" EU, lettiska arbetare och det hotet från islamiska länder som Turkiet och Iran.

Under det timslånga valmötet omhändertogs minst fyra demonstranter samtidigt som Erik Almqvist försökte få åskådarna att sluta bua och blåsa i sina visselpipor.

Demonstranter skanderade "Sverige för alla"

Stämningen var bitvis väldigt hätsk. Ett hundratal åskådare skrek slagord som "Sverige för alla" och "inga rasister i Sverige". En demonstrant gick så långt att han närmade sig de tre sd-männen samtidigt som han gjorde Hitlerhälsningen i protest.

– Om de får göra rasistiska saker så får jag göra Hitlerhälsning, sa demonstranten till Nyheter24 innan han trycktes in i en insatsbil av fyra polismän.

Den antirasistiske demonstranten greps senare misstänkt för hets mot folkgrupp.

Senare dök flera demonstranter upp i den skrala samling som befann sig på plats. De blåste i visselpipor och polisen arbetade för fullt för att lokalisera dem. En av dessa omhändertogs av polisen för att ha stört ett valmöte.

– Jävla rasister, skrek den unga kvinnan innan även hon bars in i en insatsbil.

Diskussion spårade ur

Ytterligare två personer omhändertogs efter att ha skrikit liknande ord.

När valmötet var över uppstod en mindre diskussion mellan flertalet närvarande sd-anhängare och ett antal personer med invandrarbakgrund. När Nyheter24 ville filma händelsen fick reportern kameran slagen ur sin hand. Polisen fick sedan ingripa när flera sd-anhängare reagerade våldsamt på filmkameran.

Nyheter24:s team avvisades från Sergels torg då polisen bedömde situationen som riskfylld.

Skrivet av: