Sd utbuade i Stockholm

Flera demonstranter greps när sverigedemokraternas elit var på Sergels torg.


Sverigedemokraterna med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen valtalade på måndagen på ett soldränkt Sergels torg i Stockholm. Ett 30-tal poliser höll vakt när Jimmie Åkesson tillsammans med ungdomsförbundets ordförande, Erik Almqvist, och partiets toppkandidat i Europaparlamentsvalet 2009, Sven-Olof Sällström, talade om det "stora monstret" EU, lettiska arbetare och det hotet från islamiska länder som Turkiet och Iran.

Under det timslånga valmötet omhändertogs minst fyra demonstranter samtidigt som Erik Almqvist försökte få åskådarna att sluta bua och blåsa i sina visselpipor.

Demonstranter skanderade "Sverige för alla"

Stämningen var bitvis väldigt hätsk. Ett hundratal åskådare skrek slagord som "Sverige för alla" och "inga rasister i Sverige". En demonstrant gick så långt att han närmade sig de tre sd-männen samtidigt som han gjorde Hitlerhälsningen i protest.

– Om de får göra rasistiska saker så får jag göra Hitlerhälsning, sa demonstranten till Nyheter24 innan han trycktes in i en insatsbil av fyra polismän.

Den antirasistiske demonstranten greps senare misstänkt för hets mot folkgrupp.

Senare dök flera demonstranter upp i den skrala samling som befann sig på plats. De blåste i visselpipor och polisen arbetade för fullt för att lokalisera dem. En av dessa omhändertogs av polisen för att ha stört ett valmöte.

– Jävla rasister, skrek den unga kvinnan innan även hon bars in i en insatsbil.

Diskussion spårade ur

Ytterligare två personer omhändertogs efter att ha skrikit liknande ord.

När valmötet var över uppstod en mindre diskussion mellan flertalet närvarande sd-anhängare och ett antal personer med invandrarbakgrund. När Nyheter24 ville filma händelsen fick reportern kameran slagen ur sin hand. Polisen fick sedan ingripa när flera sd-anhängare reagerade våldsamt på filmkameran.

Nyheter24:s team avvisades från Sergels torg då polisen bedömde situationen som riskfylld.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

1 timme sedan
Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.