Besked om kommun som får atomsopor

Nu avgörs vilken svensk kommun som får ta hand om kärnavfallet.


Senare i dag avgörs i vilken kommun slutförvaret av det svenska kärnavfallet ska placeras - i Oskarshamn eller Östhammar.

Det handlar om cirka 12 000 ton utbränt högaktivt kärnbränsle, som ska förvaras på 500 meters djup i urberget, oåtkomligt för människor, djur och natur i 100 000 år.

Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) har i 30 år utrett var slutförvaret ska ligga och på onsdagen fattas beslutet. Men oavsett vilken kommun som väljs kan båda kommunerna betraktas som vinnare.

Kommunerna träffade i oktober i fjol ett unikt avtal med SKB, ett "mervärdesavtal" där den kommun som "förlorar" kampen om slutförvaret garanteras 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutveckling, utbildning och forskning 10-15 år framåt.

Den kommun som får slutförvaret får ta hand om ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år, en investering på 20 miljarder kronor. Till det kommer tilläggsinvesteringar enligt mervärdesavtalet på en halv miljard kronor.

Räknar man in alla andra investeringar kring slutförvaret blir notan för hela systemet, när det är färdigbyggt omkring 2020, drygt 40 miljarder kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.