Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Besked om kommun som får atomsopor

Nyheter | 03/06/2009 09:51

Nu avgörs vilken svensk kommun som får ta hand om kärnavfallet.

Senare i dag avgörs i vilken kommun slutförvaret av det svenska kärnavfallet ska placeras - i Oskarshamn eller Östhammar.

Det handlar om cirka 12 000 ton utbränt högaktivt kärnbränsle, som ska förvaras på 500 meters djup i urberget, oåtkomligt för människor, djur och natur i 100 000 år.

Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) har i 30 år utrett var slutförvaret ska ligga och på onsdagen fattas beslutet. Men oavsett vilken kommun som väljs kan båda kommunerna betraktas som vinnare.

Kommunerna träffade i oktober i fjol ett unikt avtal med SKB, ett "mervärdesavtal" där den kommun som "förlorar" kampen om slutförvaret garanteras 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutveckling, utbildning och forskning 10-15 år framåt.

Den kommun som får slutförvaret får ta hand om ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år, en investering på 20 miljarder kronor. Till det kommer tilläggsinvesteringar enligt mervärdesavtalet på en halv miljard kronor.

Räknar man in alla andra investeringar kring slutförvaret blir notan för hela systemet, när det är färdigbyggt omkring 2020, drygt 40 miljarder kronor.

Skrivet av: