20 000 behövande får ej psykhjälp

SKL: Vi har inte råd att tänka långsiktigt just nu.


Nästan åtta av tio psykologer säger att de skulle kunna ta emot fler patienter. Och behovet finns, men folk har inte råd att gå dit.

Enligt en undersökning som Psykologförbundet uppger nio psykologer av tio att de ofta eller ibland kommer i kontakt med personer som har ett tydligt behov av behandling.

Men medan besök hos läkare, sjuksköterska och sjukgymnast ingår i landstingens vårdgaranti, får folk som är i behov av psykologer ofta betala ur egen ficka.

– Risken med psykisk ohälsa är stora samhällsekonomiska följer, som troligtvis kan bli mycket högre än vad kostnaderna skulle bli i förebyggande syfte, säger Mahlin Olsson från Sveriges Psykologförbund, som också arbetat med studien.

I snitt tackar psykologer nej till minst tio personer om året, eftersom de inte kan betala för sig. I Sverige finns i dag runt 2 000 psykologer vilket betyder att ungefär 20 000 personer stängs ute från behandling varje år. Psykologförbundet menar nu att det måste bli lättare för folk att få tillgång till psykologhjälp.

Räcker inte till

Enligt Ing-Marie Wieselgren, handläggare i psykiatrifrågor hos Sveriges kommuner och landsting (SKL), har alla landsting tillgång till psykologer på någon nivå. Men även hon säger att de inte alltid räcker till.

–En del landsting vill inte heller vill skicka vidare sina patienter till andra landsting när deras egna psykologer inte har tid. Då får patienter vänta längre innan de får hjälp. Det är inte bra att landstingen har olika regler och därför finns en tanke om att man ska lagstifta om vårdgarantin så att den regleras.

Är det inte viktigt att förebygga?

– Ja, alla är överens om att det långsiktiga tänkandet är bättre. Men i det här ekonomiska läget är det svårt när man inte ens har råd med det man måste göra. Men samtidigt pågår det mer utveckling på det här området i dag än någonsin under mina 30 år i yrket, säger Ing-Marie Wieselgren till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

2 timmar sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.