Katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius framför S:t Lars ruin i Visby. Arborelius omnämns som en tänkbar framtida påve. Arkivbild.
Katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius framför S:t Lars ruin i Visby. Arborelius omnämns som en tänkbar framtida påve. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska påvekandidaten "lydig och följsam"

Den svenska biskopen och kardinalen Anders Arborelius hamnar högt på den franska tidningen Le Figaros lista över tänkbara efterträdare till påve Franciskus. Det skulle definitivt kunna bli en svensk påve, säger Charlotta Smeds, chef för Vatikanradions svenska redaktion.


Fakta: Anders Arborelius

Föddes 1949 i Schweiz, men växte upp i Lund. Konverterade till katolicismen 1969 i Sankta Elisabeths kapell i Malmö och prästvigdes 1979.

Talar sex språk, har en filosofie magisterexamen i moderna språk vid Lunds universitet och har studerat teologi och filosofi i Brügge och i Rom.

1998 blev Arborelius utnämnd till biskop av påve Johannes Paulus II. Blev den förste katolske biskopen i Sverige med svenskt ursprung sedan den lutherska reformationen på 1500-talet.

Påve Franciskus utnämnde Arborelius till kardinal 2017. Arborelius titelkyrka i Rom är basilikan Santa Maria degli angeli e dei martiri.

Arborelius är den förste svensk som utsetts till kardinal. Han leder en liten men stadigt växande flock. Katolska kyrkans medlemmar i Sverige uppgår till 130 000.

Hans valspråk är "In laudem gloriae" – "Gud till pris och ära".

Källa: Katolska kyrkan

Anders Arborelius beskrivs som en uppskattad, karismatisk och mångspråkig kardinal. Att han bor i just Sverige skulle kunna vara till hans fördel när det blir dags för Vatikanen att välja en ny påve, enligt Charlotta Smeds.

— Han är van att agera i ett sekulärt land och att leva i samtal med andra religioner och sekulära tankar i vår moderna tid, säger hon.

— Tidigare var påvedömet så knutet till Italien, men nu tror jag att kyrkan är inne på att man kan välja mer från periferin.

En bönens man

Enligt Yvonne Maria Werner, professor i historia vid Lunds universitet, är Arborelius en "lydig och följsam" kardinal, oavsett vem som har varit påve.

— Hans trohet är inte bara något som han har lovat utan han lever också efter det. Han är en andlig man, en bönens man som inte lägger sig i så mycket.

Yvonne Maria Werner beskriver kardinalen som konservativ, någon som följer riktlinjerna.

— Han har markerat att katolska kyrkan inte kommer att viga kvinnor till präster och protesterat mot abort.

Lugn period

Att det spekuleras kring efterträdare till påve Franciskus beror på hans ålder och hälsa. 87-åringen ställde senast på långfredagen in en procession på grund av hälsoskäl.

Charlotta Smeds betonar att det bara är spekulationer, men tycker att det är roligt att Le Figaro valt att lyfta Arborelius som möjlig kandidat.

— Det är roligt att tänka i de tankarna eftersom Sverige inte haft någon påve.

Även Yvonne Maria Werner understryker att det handlar om spekulationer, men har ändå en uppfattning om hur det skulle kunna bli om Arborelius väljs till katolska kyrkans högste ledare:

— Om han blir påve blir det en period av lugn. Allt kommer få gå sin gilla gång. Det kanske många vill ha, så det skulle kunna tala för honom.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!