Liberalernas toppkandidater i EU-valet Karin Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt samt partisekreterare Jakob Olofsgård i mitten, presenterar partiets valmanifest.
Liberalernas toppkandidater i EU-valet Karin Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt samt partisekreterare Jakob Olofsgård i mitten, presenterar partiets valmanifest. - Foto: Janerik Henriksson/TT

L: Liberala värderingar hotas i EU

Liberalerna varnar i sitt valmanifest för partier som i EU-parlamentet kan komma att försöka begränsa Ukrainastödet. Partiets toppkandidater pekar bland annat ut Sverigedemokraterna.


Fakta: Tolv L-förslag i EU-valmanifestet

Inför en operativ Europapolis och gemensamt polisregister.

Låt EU tar över ansvaret för hela den yttre gränskontrollen.

Bygg ut EU:s gränsskyddsbyrå Frontex kraftigt.

Gemensamma EU-uppköp av vapen till Ukraina, även utanför EU.

Inför gemensamt cyberförsvar i EU.

Slopa EU-länders vetorätt i utrikespolitiken.

Bindande mål för fossilfri elproduktion och koldioxidinfångning.

Skrota produktionsstödet i EU:s jordbrukspolitik.

Rädda Östersjösill med fångstkvoter och fiskestopp.

Klassa sociala medier för yngre barn som en skadlig produkt.

Inför ”blåkort” så att arbetsinvandrare med tillstånd kan arbeta i hela EU.

Grundlagsskydda fri abort i hela EU.

Källa: Liberalernas valmanifest

— Med den historik som finns kring SD och det som hänt i parlamentet så är jag mycket orolig, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro.

Hon, före detta EU-parlamentarikern Ana Maria Corazza Bildt och partisekreteraren Jakob Olofsgård presenterade på måndagen Liberalernas EU-valmanifest.

Där står att "Europas liberala värderingar är hotade". L pekar på hotet från Ryssland och på att partier både till vänster och höger vill försvaga Europasamarbetet.

— Man ska komma ihåg att i SD:s grupp i EU-parlamentet finns partier som inte heller är stabila när det gäller stödet till Ukraina, säger Karlsbro.

L vill att EU-länderna ska göra gemensamma uppköp av vapen, även utanför EU, till Ukraina. Partiet anser också att EU bör göra alla varor från Ukraina tullfria.

Ett annat prioriterat område är klimatpolitiken. L vill ha bindande mål för varje EU-land när det gäller koldioxidinfångning och fossilfri elproduktion.

Karlsbro pekar också på att L:s landsmötet ställt sig bakom att EU ska införa ett mål om att minska utsläppen med 95 procent till 2040. Regeringen, där L sitter, vill dock inte att klimatpolitiken utformas så att den inskränker den privata äganderätten för skogen och därmed möjlighet till avverkning.

Partisekreteraren Jakob Olofsgård uppger att äganderätten inte nödvändigtvis behöver stå emot höga klimatambitioner.

— Vi står upp för äganderätten, säger Corazza Bildt.

Valmanifestet innehåller 54 förslag på en rad olika områden.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!