Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ettagluttare måste ha fem skoldagar

Nyheter | 05/06/2009 12:39

Perstorp i Skåne får bakläxa av Skolinspektionen.

Perstorp i Skåne får bakläxa av Skolinspektionen på beslutet att införa fyradagarsvecka i första klass. Beslutet strider mot grundskoleförordningen, anser inspektionen.

Beslutet om fyradagarsvecka för förstaklassarna i Perstorp klubbades av en enig barn- och utbildningsnämnd i kommunen i slutet av april.

Det motiverades både med besparingsbehov och av pedagogiska skäl. Men lärarfacket centralt kritiserade beslutet.

Grundregeln är att skolarbete i årskurserna 1 och 2 ska förläggas måndag-fredag. Avsteg från den principen kan göras om det finns särskilda skäl. Men de motiv som Perstorps kommun har redovisat räcker inte för Skolinspektionen.

– Vi har funnit att detta inte är särskilda skäl i lagens mening, säger Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn till TT.

Beslutet är fattat enbart utifrån en tolkning av lagen. Företrädare för lärare och föräldrar i Perstorp har till exempel inte hörts.

Beslutet kan inte överklagas. Skolinspektionen förutsätter att Perstorps kommun rättar sig efter det, tänker om och inför femdagarsvecka för ettorna till hösten. Men några sanktionsmöjligheter har Skolinspektionen inte.

– Vi följer upp beslutet och fortsätter att ha kontakt med kommunen tills den rättar sina brister, säger Ingegärd Hilborn.

Skrivet av: