Lärare gör klipp - säljer skolgård

Skolborgarrådet: Det finns glasklara regler för hur rektorer ska agera i fråga om bisysslor.


STOCKHOLM. Han är anställd för att ge barnen mera spring i benen, men har jobbat vid sidan av för att halvera den utomhusyta som eleverna kan leka eller umgås på. På så sätt har idrottsläraren kunnat plocka ut hundratusentals kronor i lön som välbetald konsult. Och rektorn har sett mellan fingrarna.

Engelbrektsskolan är en grundskola i centrala Stockholm med 950 elever från förskoleåldern och upp till årskurs nio. I skolans kvarter finns ytor som används av eleverna, bland annat en stor fotbollsplan. Men nu vill skolan bygga om kvarteret - och då sätts grundskoleleverna på undantag.

"Anade oråd"

Stockholms stad har sedan några år planerat att sälja mark i kvarteret för att låta uppföra två flervåningshus, samt en idrottshall under jord. För att kunna göra det måste man dock halvera den fotbollsplan som skolungdomarna använder i dag.

– Vi anade oråd för ett par år sedan på ett möte då idrottsläraren stod och pratade om ombyggnationen. Han sa att det skulle bli mer "effektiv" idrottsyta för skolbarnen. Men det stämmer ju inte, halva planen försvinner ju, säger Carl-Filip Henriksson från föräldraföreningen Rädda Engelbrekt och fortsätter:

– Sedan började vi gräva lite i det och upptäckte att läraren drev ett företag vars idé är att hitta mark och lösningar för kommuner som ska bygga idrottshallar.

300 000 kronor

Exploateringskontoret har tagit hjälp utav idrottsläraren som genom sin firma bistått med konsultationer. Idrottsläraren skriver också på sin firmasajt att han samarbetar med Veidekke Bostad, företaget som fått tillstånd att köpa stadens mark i kvarteret för att bygga bostadsrätter.

Det visar sig att från den 1 juli 2006 och fram till i dag har läraren tjänat 300 000 kronor på att hjälpa politiker och byggentreprenör att exploatera elevernas rörelseyta.

– Jag är satt som konsult från Exploateringskontoret och det är den lösning som staden tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning tog för fem år sedan. Anledningen är att jag har kunskap och varit aktiv i föreningslivet så pass länge, säger idrottsläraren till Nyheter24 och tillägger:

–För fem år sedan lämnade jag in en blankett om "bisyssla" för att kunna arbeta med detta, och den godkändes sedan av Stockholms stad. Det är inget konstigt med det och mitt jobb där har varit offentligt.

"Tveksamt"

Frågan är om rollerna som idrottslärare och konsult i detta fall går att förena, utan att barnen kommer i kläm.

– Det är svårt att se vilka som blir fördelarna för barnen i det hela, och skolan ska arbeta för barnen. Det hela verkar tveksamt, säger skolpolitikern Cecilia Obermüller (mp) till Nyheter24.

Helena Öman, pressekreterare hos Kristina Alvendal (m), menar att kommunikationen mellan skolan och idrottsläraren varit tydlig.

–Som jag förstår har läraren talat med sin arbetsgivare och det är en godkänd bisyssla. Så skolan har varit okej med det här.

När Nyheter24 talar med rektorn på skolan säger att han har hört om lärarens bisyssla genom "fågelvägen", men att han inte reagerat. Trots att det pågått under många år.

– Ingen har ställt frågan direkt till mig. Men det har nått mig i alla fall så jag har frågat idrottsläraren och enligt honom så har han inte haft några konsultuppdrag under det här året.

Han ska ha tjänat runt 300 000 kronor sedan juli 2006. Är det förenligt att en idrottslärare samtidigt arbetar för stadens byggplanering?

– Konsultuppdragen måste vara förenligt med det dagliga arbetet - lärargärningen. Men det vet ju inte jag om det varit. Den avvägnignen måste ju dels han själv göra och också de som ger honom konsultuppdraget. Och detta måste ju ha godkänts av stadsbyggnadskontoret antar jag, säger rektorn till Nyheter24.

Ansvaret ligger inte hos dig då? Du hade ju fått höra det genom fågelvägen.

– Jag har inte anställt honom för något konsultuppdrag. Och ingen fråga har heller ställts till mig. Nu måste jag vidare till en förhandling. Du får ringa senare, säger rektorn till Nyheter24.

Enligt Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm finns det "glasklara regler" för hur rektorer ska agera i fråga om bisysslor.

– Jag kan inte uttala mig i enskilda fall. Men rektorer ska varje år tala med sina anställda om bisysslor. Sedan är det upp till rektorn att avgöra om bisysslan är lämplig.

Enligt Rädda Engelbrekt har inte varken barn eller föräldrar rådfrågats av skolan eller byggherren. När föreningen Rädda Engelbrekt och Föräldrar i Engelbrekt vid två skilda tillfällen frågat barnen om de vill ha en konstgräsplan och en mindre idrottshall har har 97, respektive 98 procent röstat emot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!