Gazas sjukvårdssystem är nära att kollapsa, enligt EU-kommissionärerna. Arkivbild.
Gazas sjukvårdssystem är nära att kollapsa, enligt EU-kommissionärerna. Arkivbild. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

EU vill att Sverige tar emot patienter från Gaza

EU-kommissionen begär att Sverige tar emot och vårdar svårt sjuka patienter från Gaza. Centerpartiet och Vänsterpartiet säger ja – och vill att regeringen hanterar frågan skyndsamt.


— Det är en medmänsklig skyldighet och något som EU-kommissionen har efterfrågat. Hela Gazas sjukvårdssystem har kollapsat, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani.

EU-kommissionen skickade i förra veckan ett brev till EU:s medlemsländer, däribland svenska socialdepartementet, med en begäran om att ta emot patienter från Gaza. Det kan röra sig om kroniskt svårt sjuka personer som behöver specialistvård.

De båda kommissionärerna Stella Kyriakides och Janez Lenarcic skriver i brevet att patienternas liv är i fara om de inte får vård.

"Det är avgörande att vi snabbt kan evakuera de här patienterna till sjukhus utanför Gaza".

C: 200 personer

WHO har identifierat 9 000 svårt sjuka personer, däribland kvinnor och barn. För svensk del, om de skulle fördelas utifrån folkmängd, innebär det runt 200 patienter, enligt Abir Al-Sahlani.

— Det här måste vi se till att fixa utanför det ordinarie sjukvårdsuppdraget, säger hon och tillägger att sjukvårdsplatserna kan finansieras genom biståndsbudgeten.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tycker att Sverige ska hörsamma begäran.

— Det är ett mycket bra förslag. Självklart ska vi ställa upp.

Frågan är hur patienterna ska föras ut ur Gaza. Flyg in och ut ur området är omöjligt i dagsläget och människorna måste sannolikt över gränsövergången Rafah, som Israel kontrollerar.

Flyg via Echo

— Om EU och Sverige hörsammar det här så kan man ligga på Israel och den palestinska auktoriteten för att släppa ut de här människorna som behöver den här medicinska hjälpen.

Enligt Al-Sahlani kan de sjuka evakueras via fordon och flyg från Egypten av kommissionens organ Echo (Generaldirektoratet för europeiskt civilskydd och humanitära biståndsåtgärder).

Hon understryker att det redan finns ett underrättelsesystem vid gränsövergången, ett slags screening där personer sätts upp på en lista, för att undvika att personer med kopplingar till terrorrörelsen Hamas lämnar området.

TT har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) för en kommentar.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!