"Han finns nog inte"

"Gud finns nog inte" är namnet på Humanisternas nya kampanj.


"Gud finns nog inte" är namnet på förbundet Humanisternas nya kampanj.

En expert ser den som en motreaktion på mer religion i det offentliga rummet.

Kampanjen pågår i Stockholms tunnelbana och på utomhusreklam i storstadsregionerna. Humanisterna har också dragit i gång en hemsida där det bland annat finns en webbenkät om religion och politik och "möjlighet att diskutera livsåskådningsfrågor".

Enligt Humanisterna, en intresseorganisation för personer med icke-religiös livssyn, har ett liknande koncept i Storbritannien varit framgångsrikt. Humanisterna menar också att demokratiska värden ständigt begränsas av fundamentalistiska strömningar och religiösa dogmer.

Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet, ser en mer aggressiv ateism i västvärlden och delvis också i Sverige.

Han tror att det delvis beror på fler möten mellan olika religioner i och med ökad invandring, men också på en tidigare uppfattning att det sekulariserade samhället skulle slå ut alla religioner.

– Nu har de sista två decennierna visat att det är helt fel. Det är nog snarare så att de här ateistiska strömningarna är en motreaktion på en ökad mängd religion i det offentliga rummet, säger Sander till TT.

TT har sökt ärkebiskop Anders Wejryd för en kommentar. Han låter bara hälsa att han tror att Gud finns.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!