Sprängattentat mot äldre par i natt

Sprängladdningen detonerade utanför parets villa.


KÄVLINGE. En sprängladdning detonerade utanför en villa i Kävlinge kommun natten till tisdagen. Ett äldre par som bor i villan klarade sig utan skador, men en dörr och en vägg förstördes. Polisen har inte gripit någon för attentatet.

Larmet om explosionen kom till polisen från SOS strax efter halv två på natten, och en granne till det äldre paret berättar för TT att man vaknade av en hög smäll.

– Men vi förstod inte att det rörde sig om en sprängladdning utan trodde att det var något annat, menar grannen,

Polisen är förtegen om händelsen och vill inte berätta om man riktar misstankarna mot något särskilt håll.

– Det är klart att vi har våra teorier, men vi vill inte spekulera utåt, säger länsvakthavande polisbefälet i Skåne, Martin Carlsson.

Han vill inte heller gå in på vilken typ av sprängämnen som någon eller några placerade utanför entrédörren till det äldre parets villa.

– Vi har en ganska god uppfattning om det men vi säger ingenting. Han bekräftar dock att sprängladdningen åstadkom en kraftig explosion.

Området kring huset, som ligger i samhället Hofterup nära Löddeköpinge, har spärrats av och under natten och morgonen arbetade polisens tekniker med att leta efter spår. Enligt Martin Carlsson var fyra polispatruller på plats vid huset för att arbeta med utredningen. Polisen har förhört paret som bor i villan, grannar och andra.

– Vi håller på att gå igenom alla uppgifter i lugn och ro, säger Carlsson. Han vill inte berätta vad som kommit fram under förhören.

– Men utredningen löper på ganska brett. Vi ser oerhört allvarligt på det hela och gör allt för att bringa klarhet i vad som har hänt.

Den formella brottsmisstanken är allmänfarlig ödeläggelse. Nationalencyklopedin (NE) beskriver det brottet som när någon med uppsåt framkallar fara för annans liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom med exempelvis en explosion. Straffet är enligt NE fängelse i lägst två och högst åtta år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.