Ungerns premiärminister Viktor Orbán i anslutning till gårdagens 75-årsfirande av Nato.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i anslutning till gårdagens 75-årsfirande av Nato. - Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kristersson: Orbán kidnappar EU-ordförandeskapet

Premiärminister Viktor Orbáns "fredsresor" till Kina och USA upprör i EU-led. Sverige är inget undantag, säger statsminister Ulf Kristersson.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ungerns EU-ordförandeskap från den 1 juli har fått en minst sagt skakig start. Premiärminister Viktor Orbán och värdlandet Ungern har fått en rejäl skopa kritik efter det att Orbán inte bara åkt för att träffa Rysslands president Vladimir Putin i Moskva utan även besökt Kina.

Från EU-håll har resorna ifrågasatts liksom de slutsatser Orbán kommit fram till i ett brev till rådsordförande Charles Michel där han tar parti för Ryssland.

Kidnappar EU-ordförandeskapet

Samtidigt sitter Ungern med vid Natos toppmöte i Washington som en av 32 medlemmar.

— Vi är många inom EU-kretsar som varit väldigt kritiska till detta. Vi tycker att man i praktiken kidnappar det ungerska ordförandeskapet för att göra resor som signalerar eller antyder att man agerar å EU:s vägnar. Så är det inte, säger Kristersson till TT på frågan om Orbáns "fredsresor".

Kristersson påpekar att en premiärminister är fri att åka till vilket land han eller hon vill men att oenigheten kring Ukrainastöd i EU-kretsen mellan Ungern och övriga länder är välkänd.

— Det är inget nytt, det nya är att ett par dagar in på ett ordförandeskap så åker man till Ryssland och Kina och ger sken av att det är fredssamtal. Det tycker vi är allvarligt.

Nått enighet

När det gäller Natostöd till Ukraina så har Ungern tidigare meddelat att man inte tänker vara med och finansiera något sådant, något som Ulf Kristersson beklagar.

Ser du skäl under Natomötet att lyfta Ungern och Orbáns agerande gentemot Ryssland/Kina?

— Jag tror att det är ett mindre Natosammanhang, här är det en formaliserad och tydlig ordning. Vi har nått enighet att Ungern hoppat ur. EU är en helt annan sak. Där krävs ett ordförandeskap som skapar förutsättningar för gemensamma beslut.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
USA