16-åringen erkänner mordet

"Pojken anser att brottsrubriceringen borde ändras från mord till dråp."


Nu har den 16-årige pojken som misstänks för mord på en 15-årig flicka i Stureby erkänt att han dödat flickan.

– Pojken anser att brottsrubriceringen borde ändras från mord till dråp, sa pojkens advokat Claes Borgström till DN.

Eftersom tingsrätten anser att pojken kommer försöka undanröja bevis eller försvåra utredningen om han släpps på fri fot, meddelade tingsrätten efter en timmes förhandlingar att han häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Claes Borgström tyckte inte att det fanns några häktningsskäl och menade att hans klient skulle placeras på ett ungdomshem enligt LVU (lag med särskilda bestämmeler om vård av unga).

En 16-årig flicka som också gjort vissa erkännanden och medgivit sin medverkan i mordet på Therese, är på sannolika skäl misstänkt för anstiftan alternativt medhjälp till mord. Hon kommer också sitta i ett vanligt häkte i väntan på åtal och rättegång.

Bevisningen är bland annat ett "stort antal sms-meddelanden" mellan de två som nu är häktade. Eftersom flickan skickade flera sms till pojken före mordet på Therese gör det henne misstänkt för anstiftan till mord, enligt åklagaren.

Claes Borgström tycker att det är olyckligt att tingsrätten beslutat att häkta den 16-årige pojken.

–Jag hade ordnat med beslut från socialtjänsten att min klient skulle föras till ett ungdomshem enligt LVU (lag med särskilda bestämmeler om vård av unga). Tyvärr gick rätten på åklagarens linje och sätter honom, isolerad, i häktet, säger Borgström till Nyheter24.

Hur länge kommer han att sitta häktad?

– Åklagaren har två veckor på sig att väcka åtal. Om det tar längre tid kommer han att sitta kvar på häktet eller bli tvångsomhändertagen enligt LVU.

Vad kommer hända härnäst?

– Det kommer hållas förhör med fler personer. Vi väntar på svar från polisens tekniska undersökning av brottsplatsen och svar från obduktionen för att fastställa dödsorsaken. Förhör med min kilent kommer inte att hållas förrän nästa vecka, säger Claes Borgström till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!