Advokat beklagar flytt av 16-åring

Den 16-åriga mordmisstänkta flickan flyttades till rättspsykiatriska kliniken.


Den 16-åriga flicka som misstänks för anstiftan till mordet i Stureby flyttades på torsdagen från häkte till rättspsykiatriska kliniken i Huddinge.

Hennes advokat Jan Karlsson beklagar flytten.

– Vi hade lyckats skapa en vettig miljö med bra resurser åt henne uppe på Kronobergshäktet och jag tror att den ytterligare förflyttningen av henne var olycklig. Ju mindre förändringar desto bättre, säger Karlsson till TT.

Han besökte sin klient på kliniken på torsdagskvällen och beskriver hennes situation som oerhört pressad. Någon självmordsrisk, som påståtts i medier, känner han inte till.

– Det var, som jag förstår det, hennes allmänna hälsotillstånd som uppgavs som skäl till flytten, säger Karlsson.

På Kronobergshäktet hade man satt in extra personal för att göra flickans tillvaro dräglig trots att hon står under restriktioner. Personal från Socialtjänsten har jobbat hårt med att stötta flickan genom samtal.

– På den rättspsykiatriska kliniken har man sina egna regler. Hon fick inte ens läsa en skönlitterär bok vilket jag ställer mig mycket frågande till, säger Karlsson.

Inga ytterligare förhör är enligt Karlsson inplanerade den här veckan.

Den 16-årige mordmisstänkte pojken får inte ta emot besök av sina föräldrar förrän på tisdag, uppger hans advokat Claes Borgström.

– Det beror på den skärpta säkerheten och det allt hårdare klimatet på häktena, vilket personalen där själva är kritiska till, säger Borgström till TT.

Han är, när TT når honom på fredagsförmiddagen, själv på väg upp till Kronobergshäktet för att besöka sin klient.

– Man måste besöka en så ung människa och stötta honom, säger Borgström.

I övrigt får 16-åringen besök av personal från socialtjänsten, häktets präst och sin egen konfirmationspräst. Pojken konfirmerades nyligen.

Borgström räknar med att det blir ett nytt förhör med hans klient i början av nästa vecka.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!