Svartsjuka motiv till flickmord

Enligt rykten ska 16-åringen ha bett sin pojkvän att döda Therese.


STOCKHOLM. Natten mot söndagen hittades 15-åriga Therese Johansson Rojo mördad i en skogsdunge i Stureby. Bara några timmar senare greps två misstänkta, en pojke och en flicka, båda 16 år gamla. Tonåringarna, som är ett par, har varit tillsammans i två år. För cirka en månad sedan förlovade de sig.

Vänner till paret säger att den 16-åriga flickan ibland blev väldigt svartsjuk och polis misstänker också att svartsjuka kan ha varit ett motiv till mordet.

– Deras två versioner ger tillsammans en logisk berättelse. Motivet tycks vara ett relationsdrama med kärlek som gått helt överstyr, sade Söderortspolisens pressinformatör Karin Solberg tidigare till TT.

På 15-åringens blogg har tusentals människor tagit avsked. Det är också många i kommentarsfältet som spekulerar kring vad som egentligen hänt.

"Jag läste på min kompis blogg, att Theres och X kramades och då, sa Z, X:s tjej, till X att 'om du älskar mig så döda Tess.' så tänkte han döda henne med kniv men missade och då misshandlade han henne och kastade henne i en backe", står det i en av kommentarerna på flickans blogg.

Många kommentatorer, som säger sig röra sig i samma kretsar som de tre Sturebyungdomarna, driver samma tes: att den 16-årige pojken ska ha varit otrogen med Therese och att pojkens flickvän därefter hetsat honom till att ta livet av 15-åringen.

Ett annat spår som diskuteras bland anonyma ungdomar på nätet är det så kallade "kinesspåret". Samma kväll som mordet ska Therese och den 16-åriga flickan ha bråkat, varvid 16-åringen förolämpat Therese med rasistiska tillmälen. Så här skrev Therese själv på bloggen om "kinesmobbningen":

"Jag gillar inte att bli kallad kines, bara så ni vet, jag är och har sldrig varit och kommer aldrig att bli en kines, (nej det är inget fel på kineser). För det första är jag inte ens helt asiat utan halv, om ens det. För det andra så är jag inte kines utan filipin. Nej jag är inte brun normalt, nej jag är inte gul heller, nej jag äter INTE ris varje dag och nej jag har inte små fula ögon.. så snälla leave it"

Men ryktena på nätet ger förstås bara en liten del av sanningen. I de fall den överhuvud taget innehåller någon som helst sanning. Karolina Lindekrantz, åklagare i fallet, säger att ryktesspridningen i fallet är enorm.

– Det pågår en enorm ryktesspridning bland ungdomarna, så för att få uppgifter som inte är färgade går vi ut med så lite som möjligt, säger åklagare Karolina Lindekrantz till Metro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.