Nya gripanden på militärflygbas

Två personer togs om hand inne på Vidselbasen vid sex-tiden i morse.


Två personer togs om hand inne på Vidselbasen i Norrbotten vid sex-tiden på torsdagsmorgonen. Det är andra dagen i rad som personer tagit sig in på skyddsområdet där den Nato-ledda militärövningen Loyal Arrow pågår.

Männen, båda 29 år gamla, överlämnades till polisen.

– Skyddsvakterna tog dem inne på området och de transporterades till Älvsbyn för förhör, säger Ulf Suup, vakthavande befäl vid polisens i Norrbotten, till TT.

Vad männen sysslade med när de greps är inte känt av polisen, men det antimilitaristiska nätverket Ofog har - liksom på onsdagen - tagit på sig aktionen som de beskriver som "en medborgerlig brottsundersökning".

"Målet med inspektionen är att om möjligt bevisa att Nato genom denna övning utbildar piloter och annan militär i stridsmetoder som troligtvis även kommer användas mot civila, vilket skulle leda till att hela övningen kan rubriceras som förberedelse till krigsbrott", skriver Ofog i ett pressmeddelande.

På onsdagsmorgonen greps fyra kvinnor från Ofog på skyddsområdet kring Vidselbasen sedan de försökt störa övningen. De släpptes efter förhör.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!