Tre av fyra får vänta på vaccin

Gravida, barn och gamla står i första ledet för vaccinering.


Gravida, barn och gamla står i första ledet för vaccinering mot svininfluensan i höst. Därefter kommer regeringen och andra personer i så kallad samhällsviktig verksamhet.

Tre svenskar av fyra kommer att få vänta.

– Det pågår kartläggning av vilka personer som kommer att prioriteras. Det dröjer inte så länge innan den listan är klar, säger Martin Holmberg, överläkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Den nya nationella planen för pandemisk influensa som offentliggjordes förra månaden visar klara likheter med de förberedelser som gjordes upp i samband med fågelinfluensan. Då beräknades att cirka 2 400 000 personer stod först i tur för vaccinering.

I första hand ska speciella riskgrupper behandlas. Här ingår sjukliga personer, gravida kvinnor, barn samt personer över 65 år.

Viktiga personer

Därnäst följer personer av betydelse för samhällsviktig verksamhet, en kategori som omfattar sjukvårdspersonal, poliser samt vissa specialister.

– Även regeringen hör väl hit. Det är nödvändigt att prioritera eftersom vi inte får all vaccin direkt och det tar tid att genomföra hela programmet, säger Martin Holmberg.

Läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline (GSK) har åtagit sig att förse Sverige med vaccin. Men ännu har ingen vaccinproduktion startat. Det kan ske först när Världshälsoorganisationen (WHO) försett tillverkarna med stammar av det aktuella viruset, A/H1N1. Detta väntas ske inom kort.

Miljoner ägg krävs

Sedan väntar själva tillverkningsprocessen vilken kommer att ta minst tre månader. Först ska viruspartiklar odlas i hönsägg och sedan ska äggen skördas på partiklarna. Bara för att förse Sverige med vaccin krävs flera miljoner ägg.

Sedan renar man partiklarna för att få fram två av proteinerna som sitter på virusets hölje och testar dessa för att se om att de är säkra. Dessa två proteiner bildar sedan basen för vaccinet. När vaccinet levereras kommer det i veckovisa leveranser med runt en miljon doser i varje leverans.

Om det visar sig att vaccinet måste tas i två doser krävs för Sveriges del drygt 18 miljoner doser vilka alltså kommer att levereras inom loppet av drygt fyra månader. Någon gång i februari nästa år kan alla svenskar vara vaccinerade - om allt löper smärtfritt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!