Sverige väl förberett för pandemi

Det kan bli anmälningsplikt för svininfluensan i Sverige den här veckan.


Det kan bli anmälningsplikt för svininfluensan i Sverige den här veckan, enligt Socialstyrelsen.

Samtidigt påpekas att sjukdomen inte finns i Sverige. Den kvinna som misstänks ha haft smittan har inte fört den vidare.

Det är fortfarande oklart om kvinnan, som är i 50-årsåldern och från Stockholmstrakten, verkligen har haft infektionen, eller någonting annat. Enligt experter på Smittskyddsinstitutet (SMI) är det svårt att analysera provet eftersom det finns så få virus kvar. Svar kan eventuellt komma senare i veckan.

Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, påpekar dock att det inte finns några sekundärfall - med andra ord inga tecken på att kvinnan har fört viruset vidare till andra.

– Sjukdomen har alltså inte kommit till Sverige, oavsett vad analyserna slutligen visar, säger Tegnell.

Anmälningsplikt

De tre myndigheter som ansvarar för krisberedskapen i händelse av en influensapandemi - Socialstyrelsen, SMI och Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) - redogjorde på tisdagen för läget i Sverige. Bedömningen är att Sverige är väl rustat för en pandemi.

Samordningen inom EU har börjat fungera och arbetet pågår med att förbereda sjukvården. Svininfluensan kan dessutom bli anmälningspliktig redan den här veckan. Det innebär att sjukvården måste anmäla alla misstänkta fall till SMI omedelbart, och att anhöriga och bekanta till misstänkta smittbärare måste kontrolleras.

Dimman skingras?

– Vi för också diskussioner med vaccintillverkarna. Förberedelserna rullar på, men det gäller att vara försiktig. Det vore inte bra om all kapacitet läggs på tillverkning av vaccin mot det nya viruset och att vi sedan står utan vaccin mot den vanliga vinterinfluensan, säger Tegnell.

På SMI hoppas man nu också att de experter från USA som är på plats i Mexiko ganska snart, kanske inom en vecka, ska kunna ge en grov bild av smittläget i landet. Framför allt vill man ha svar på hur stor dödligheten är, det vill säga hur många som har smittats och hur många av dessa som har dött. Möjligen är det så att siffrorna bara visar toppen på isberget. I så fall är dödligheten relativt låg.

– Vi misstänker att det är många fler som har smittats än vad de nuvarande siffrorna visar, säger Tegnell.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!