Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige laddar för pandemi

Nyheter | 29/04/2009 18:27

Inga fall av den nya influensan har påträffats i Sverige. Men beredskap råder.

Ännu har inga fall av den nya influensan påträffats i Sverige, men berörda myndigheter utgår från att det bara är en tidsfråga innan det första fallet dyker upp.

– Man förbereder för en pandemisk situation, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet.

– Vid en sådan kan mellan 20 och 40 procent av befolkningen insjukna, säger statsepidemiolog Annika Linde men tillägger att det bara är en gissning baserad på erfarenheter från tidigare pandemier.

Smittskyddsinstitutet (SMI) tar emot nya prover hela tiden, de senaste dagarna har cirka 20 om dagen kommit in.

– Det är okänt hur många svenskar som har besökt USA eller Mexiko under den tid som smittan spreds oupptäckt, men enligt Johan Carlson, enhetschef på Socialstyrelsen, kan det röra sig om flera tusen.

Ännu vet ingen hur farligt det nya H1N1-viruset är beträffande smittsamhet och dödlighet, men det faktum att dödsfall har inträffat bland unga personer inger viss oro.

– Vi är rädda att det ska drabba den yngre befolkningen, säger Annika Linde.

Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, berättar på en pressträff i Rosenbad att regeringen nu träffas varje dag på statssekreterarnivå samt med tjänstemän på berörda departement.

– Vi har nu mobiliserat en organisation och tar detta på stort allvar, säger Maria Larsson.

TT: Förr eller senare lär ett fall dyka upp i Sverige. Vad händer då?

– Vi har rustat organisationen för att ha beredskap just för det. Vi har ett bra övervakningssystem, det finns tillgång till läkemedel och vi har garantier för att få vaccin, när det finns ett vaccin att få.

– Våra operativa myndigheter och sjukvården vet precis hur de ska hantera bekräftade fall.

Enligt ministern finns det ingen risk för brist på läkemedel som dämpar sjukdomsförloppet i väntan på ett vaccin.

TT: Vad Sverige för garantier om vaccinförsörjning?

– Vi har skrivit avtal med en av de största läkemedelsproducenterna, vilket innebär stora möjligheter till bra leveranser.

TT: Är du trygg med den garantin?

– Ja. Det är det absolut säkraste sättet att försörja svenska folket.

TT: Hur många doser omfattar garantin?

– Totalt 18 miljoner doser. Men allt levereras inte på en gång.

Till torsdagens extrainsatta EU-möte i Luxemburg kommer minst 15 av EU:s folkhälsoministrar. Övriga medlemsländer blir också representerade.

– Det är viktigt att vi i första hand följer WHO:s rekommendationer. WHO har den internationella överblicken och är den allra viktigaste vägvisaren och rådgivaren i det här, säger Maria Larsson.

Skrivet av: