Gratis p-medel kan minska aborter

Målet med förslagen är att minska oönskade graviditeter och aborter.


Inför ett nationellt abortregister och gör det möjligt att dela ut kostnadsfria preventivmedel till skolelever över 15 år som så önskar, föreslår en utredning på måndagen. Målet med förslagen är att minska oönskade graviditeter och aborter.

"Oavsett skälen har vi i Sverige fler aborter än andra länder i Västeuropa", skriver utredaren Anders Milton i en debattartikel i Dagens Nyheter där han presenterar utredningens förslag.

Regeringen har dock inte givit utredningen uppdraget att se över abortlagstiftningen. I stället har man styrts av att lägga förslag som kan bidra till att ge unga människor kunskaper, värderingar och självkänsla. Målet är att de ska kunna säga ja när de vill ha en sexuell relation och nej när de inte vill det.

"Ett nej måste alltid respekteras oavsett när det sägs", skriver Milton som även föreslår att alla hormonella preventivmedel subventioneras för ungdomar och vuxna upp till 25 års ålder.

"Vi föreslår också att dagen efter-piller, som kan fås gratis på ungdomsmottagningar, subventioneras vid inköp på apotek upp till 25-års ålder".

Milton konstaterar att information om att en kvinna genomgått en abort finns i hennes journal.

"Om vi också i Sverige skulle ta in dessa uppgifter till ett av Socialstyrelsen förvaltat register. . . skulle ingen obehörig kunna komma över den informationen via registret", hävdar han i artikeln.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!