P-piller ökar alkoholsuget

Hormonstudier visar att stress, bakfylla och p-piller kan leda till alkoholism.


Kvinnor som äter p-piller kan känna större sug efter alkohol.

Det visar en ny studie gjord av finska forskare som sedan flera år har undersökt sambandet mellan alkohol och hormoner.

– Otroligt nog har det knappt gjorts några undersökning där man har gett alkohol till kvinnor som äter p-piller och sedan undersökt hormonförändringarna, säger Peter Eriksson, alkoholforskare vid Folkhälsoinstitutet i Helsingfors, till Sydsvenskan.

Även förhållanden som stress och bakfylla kan leda till ökat alkoholsug, enligt forskarnas studie.

Experiment har gjorts på både råttor och människor och kärnan kretsar kring könshormonet testosteron.

Om testosteronhalten ökar ger det en kick som kopplas till en känsla av vällust.

Stress och p-piller gör att testosteronhalten i blodet sjunker samtidigt som steroidhormonet kortikosteroid (kortisol) skjuter i höjden.

När en kvinna som äter p-piller dricker alkohol upplever hon inte bara effekten av alkoholens, utan också kicken av att testosteronet går upp rejält, vilket enligt Eriksson påverkar suget att dricka mer.

– Med djurförsök har vi bevisat att testosteronhöjningen – alltså själva kicken – har en beroendeframkallande effekt. Vi visar också att höjningen är direkt associerad med frivilligt drickande, säger han.

Tidigare forskning visar att kvinnor som äter p-piller konsumerar mer alkohol än de som inte äter p-piller.

Men orsakerna till alkoholism är mer komplexa och de sociala, psykologiska och ärftliga faktorerna spelar också in i bedömningen.

– Jag vill inte påstå att testosteronet kan förklara allt beroende. Men om vår hypotes stämmer kan det vara en tilläggsorsak till det ökade drickandet, säger Peter Eriksson till Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.