Läkare sjukskriver för länge

Var tionde läkare sjukskriver patienter längre än nödvändigt.


Var tionde läkare sjukskriver dagligen eller någon gång i veckan patienter längre än nödvändigt. Orsaken är långa väntetider på utredningar och behandling inom vården. Nästan hälften av läkarna använder sig dessutom inte av Socialstyrelsens nya riktlinjer om hur länge en person ska sjukskrivas för sina åkommor. Det visar en ny undersökning om läkares arbete med sjukskrivning.

I undersökningen deltog över 60 procent av Sveriges läkarkår. Studien visar att varannan läkare ser sjukskrivningen som ett arbetsmiljöproblem, eftersom många läkare känner sig hotade av patienter på framför allt vårdcentraler och husläkarmottagningar.

Formellt sett är det inte läkare som sjukskriver, utan Försäkringskassan. Läkarnas intyg tjänar dock som underlag.

Undersökningen, som redovisas av forskare vid Karolinska institutets sektion för försäkringsmedicin, visar att ungefär två av tre läkare arbetar med sjukskrivningsärenden i någon omfattning. De som har flest ärenden finns inom ortopedin, företagshälsovården, på smärtmottagningarna och inom cancersjukvården.

I dag hanterar mindre än fyra av tio vårdcentralläkare sjukskrivningsärenden mer än fem gånger per vecka, jämfört med drygt sex av tio för fyra år sedan.

Främst yngre läkare med relativt kort yrkeserfarenhet använder Socialstyrelsens riktlinjer som stöd när de skriver sina intyg till Försäkringskassan. En tredjedel av läkarna säger att de saknar stöd från sin chef kring handläggning av patienternas sjukskrivningar. Lika många anser att landstingets satsning på förbättrad handläggning inte har varit tillräcklig.

22 498 deltog i enkäten, som gjordes hösten 2008.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.