Inga A-lagsspelare i Pride

"Bättre att de koncentrerar sig på matchförberedelser."


Nyheter24 har tidigare skrivit om den proteststorm som utlöstes bland supportrar när det sades att A-lagsspelare i AIK och Hammarby skulle gå med i Prideparaden.

Nu verkar det dock som att motståndarna hetsade upp sig i onödan. Ingen herrfotbollsspelare är anmäld till Stockholm Pride.

Hela Hammarby idrottsförening är inbjudna att vara med i tåget. A-fotbollslaget kommer att vara representerat av styrelsemedlemmar, men någon spelare kommer troligtvis inte att gå med.

–Spelarna är tveksamma eftersom det är hemmamatch två dagar efter, så det är möjligt att det är bättre att de koncentrerar sig på matchförberedelser. Det är ju ett väldigt utsatt läge att gå med i Pridetåget. Men alla spelar ju inte så någon som är ledig kanske vill gå med, säger Hammarby fotbolls informationschef Urban Rybrink.

Mona Enander, som är styrelseledamot i AIK samlar in anmälningar från medlemsföreningar som vill vara med. Hittills har inga fotbollsspelare från A-laget anmält intresse.

– Det är några från damjuniorerna och från styrelsen som kommer att gå med. Ingen herrfotbollsspelare har anmält sig, men deadline är 29 juli, så det är möjligt att de avvaktar. Vi kräver inte att någon är med. Ingen kommer att klassas som homofob för att den inte är med på Pride, säger hon.

Mona Enander säger att det viktigaste från AIK:s sida är att väcka opinion i en viktig fråga. Hon tycker att det krävs en attitydförändring i medlemsklubbarna och bland supportrarna.

– Bland tjejerna är det helt accepterat med homosexualitet, men bland killarna är det fortfarande väldigt tabubelagt. När man läser inläggen på Gnagarforum så undrar man hur det är möjligt att folk kan hysa den typen av åsikter 2009.

Bloggaren Micke Kazarnowicz har tidigare skrivit om stockholmsklubbarnas deltagande och vissa supportrars reaktioner i sin blogg. Han beklagar att ingen av herrspelarna i a-laget anmält sig men förstår samtidigt varför.

– De vet väl att "om jag går i paraden kommer jag bli tråkad för det", kanske på ett hjärtligt sätt, men ändå tråkad. De andra spelarna kommer inte ställa upp och dunka den personen i ryggen och säga "fan vad bra", säger han till Nyheter24.

Just att spelarna inte deltar tycker han visar på varför årets Pridetema "hetero" är helt rätt. Enligt Kazarnowicz är faran inte framför allt homofoba fans utan att det är så få som kan tänka sig att att aktivt ta ställning och delta.

– Det stora problemet är inte de onda människornas dålighet, problemet är de goda människornas tystnad. Att vara homfob är den sista salongsfähiga fördomen som väldigt få tar upp kampen emot och ifrågasätter, säger Micke Kazarnowicz till Nyheter24.

Victor Capel, som är vice ordförande i Black Army, har förståelse för att spelarna inte väljer att delta. Han har flera invändningar mot ett deltagande i Pride.

– Det skulle ha varit opassande om fotbollsspelare gick i en parad som har ett tobaksbolag som huvudsponsor.

Han beskriver satsningen som oseriös.

– För mig hade det varit skillnad om man fanns på plats på själva Pridefestivalen och informerade och deltog i seminarier. Det hade varit mer seriöst att ha ett kontinuerligt samarbete med RFSL än att bara gå i tåget.

– Dessutom tror jag att det är troligare att homofobi finns bland ungdomsspelare än bland 30-åriga A-lagsspelare som har hunnit skaffa sig livserfarenhet. Man borde rikta in insatserna där problemen finns, säger Victor Capel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.