"Utbilda läkare i svensk kultur"

När bristen på läkare är stor är det viktigt att ta vara på de läkarkompetenser som finns i Sverige.


En av de viktigaste byggstenarna inom sjukvården är kommunikationen mellan läkare och patienter. Det är avgörande att kommunikationen fungerar på både ett språkligt och ett kulturellt plan, menar Nataliya Berbyuk Lindström vid Göteborgs universitet.

Hon har lagt fram en avhandling om kommunikationen inom vården och menar att det finns med både språkliga och kulturella svårigheter som måste överbryggas.

– En del läkare kommer från mer hierarkiska samhällen där synen på läkarens och patientens roll är annorlunda än i Sverige. Här är det vanligare att patienter ifrågasätter läkaren. Det kan uppfattas som brist på respekt av läkarna, säger Nataliya Berbyuk Lindström, till Sveriges Radio Sjuhärad.

Nataliya Berbyuk Lindström föreslår att läkare, med annan kulturell bakgrund än svensk, får tillgång till kunskap om språk och kultur. Regeringen fördubblar nu anslaget för att utbilda utländsk vårdpersonal, från 50 miljoner till 100 miljoner kronor. Vem som betraktas som utländsk eller ha tillräckligt utländsk bakgrund framgår inte såhär långt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!