Reinfeldt till turkisk svenskbygd

- 17/04/2009, 12:58 -

Planerna väcker stor uppmärksamhet i Turkiet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker på tisdag den turkiska byn Kulu söder om Ankara, där tiotusentals svenskar har sina rötter.

Planerna väcker stor uppmärksamhet i Turkiet, enligt regeringen.

– Vi besöker Kulu för att uppmärksamma platsen som så otroligt många Sverigeturkar kommer ifrån, och där kontakterna med Sverige är så starka. Statsministern vill träffa människorna där och höra om deras vardag, och deras syn på närmandet till Europa, säger Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius.

Besöket i byn har väckt stor uppmärksamhet i Turkiet, berättar hon. Det som från början var tänkt som ett avspänt samtal med vanliga Kulu-bor på restaurang Sverige ser nu ut att växa i dignitet, i takt med att provinsguvernörer och ministrar vill ta del av det hela.

Grundorsaken till Turkietresan är förstås mer storpolitisk. Reinfeldt träffar också Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan på tisdagen för avstämningar inför Sveriges ordförandeskap i EU från och med i sommar. Eventuellt väntar också ett möte med president Abdullah Gül.

– Vi vill befästa de goda relationerna mellan Turkiet och Sverige, säger Alenius.

Turkiet betraktar det EU-utvidgningsvänliga Sverige som en mycket viktig allierad när det gäller landets arbete för medlemskap i unionen.

Skrivet av: